Casa Bibescu ar putea fi o variantă la Casa Căsătoriilor

0
1578

Casa Bibescu din Parcul „Nicolae Romanescu” ar putea să fie deschisă şi mai mult pentru perechile care aleg să-şi oficieze căsătoriile într-un astfel de loc. Propunerea de scădere a taxei, de 1.500 de lei în prezent, a venit din partea consilierilor opoziţie, dar nu a primit încă ok-ul autorităţilor locale, însă reprezentanţii Primăriei Craiova au admis că este nevoie de o soluţie deoarece vechiul sediu al Casei Căsătoriilor va intra curând în reparaţii. Ultima expertiză, făcută în 2011, a arătat că imobilul trebuie consolidat pentru a rezista şi în următorii 40 de ani.

casa bibescu (1)Pornind de la proiectul privind bugetul Craiovei, în care au fost prinse şi lucrările de reabilitare a sediului Casei Casătoriilor de lângă Poşta Centrală, un consilier PNL a venit cu o propunere inedită. Flavius Sirop le-a dat autorităţilor locale ideea să se gândească şi la o posibilitate, pe care o au la îndemână, pentru a decongestiona traficul care se creează permanent la acest sediu, din lipsa unei parcări. „Cred că aţi fost şi dumneavoastră acolo la fel şi fel de festivităţi şi aţi văzut că se calcă pe picioare oamenii, nu au locuri de parcare şi este foarte greu de gestionat. Există o posibilitate să degrevăm zona centrală”, a spus acesta, în plenul de joi al CLM Craiova.

Propunere de scădere a taxei pentru oficierea căsătoriilor

Concret, Flavius Sirop a propus să se scadă taxa pentru oficierea căsătoriilor de la Casa Bibescu (în Parcul „Nicolae Romanescu”) şi, în felul acesta, să o facă mai accesibilă tuturor tinerilor. „V-aş propune cumva să ne gândim la o altă locaţie, să încercăm să direcţionăm cetăţenii măcar pe perioada de vară către casa aceea din parc, unde se mai oficiază căsătorii. Să ne gândim împreună la o altă locaţie sau, pe perioada de vară, să scădem acea taxă, care este destul de mare pentru a oficia căsătoriile în parc. Să o diminuăm, fiindcă nu cred că generează costuri foarte mari, în aşa fel încât cetăţenii să fie tentaţi să oficieze acolo”, a venit cu ideea consilierul liberal.

O expertiză din 2011

casa bibescuReprezentanţii Primăriei Craiova nu au îmbrăţişat, deocamdată, această propunere, însă au lăsat să se înţeleagă că va fi nevoie de găsirea unei soluţii întrucât vechiul sediu al Casei Căsătoriilor va intra, într-adevăr, în lucru. În bugetul din anul acesta, investiţia a fost prinsă cu o sumă de 45.000 de lei, bani care sunt destinaţi pentru efectuarea unei noi expertize tehnice a clădirii şi realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI, în termeni tehnici). Ultima expertiză tehnică asupra imobilului de pe strada Unirii, nr. 50A, a fost solicitată de Primăria Craiova în anul 2011. În urma acestei verificări, s-a concluzionat că imobilul trebuie consolidat, în principal la structura de rezistenţă, propunându-se înlocuirea fundaţiilor din cărămidă cu altele din beton, prin sistemul de subzidiri.

Imobilul a aparţinut boierului Ștefan Rusănescu

Imobilul în care funcţionează acum Casa Căsătoriilor este încadrat ca momument istoric, de categoria B, fiind ridicat între anii 1870-1900 (sfârşit de secol 19). A făcut parte dintr-un complex de case boiereşti, aparţinând boierului craiovean Ștefan D. Rusănescu, şi a avut de la bun început destinaţia de locuinţă. De-a lungul anilor, s-au succedat mai mulţi moştenitori ai familiei Rusănescu, care şi ei au folosit imobilul tot pentru locuinţă. Pe placa comemorativă de la intrare este menţionat faptul că, în această casă, s-au desfăşurat, între 1915-1916, întruniri ale marilor oameni politici şi partioţi în slujba făuririi României Mari. După ce a fost naţionalizată, construcţia a avut diverse destinaţii, o perioadă funcţionând aici sediul fostei echipe de fotbal „Universitatea Craiova”. Ultima restructurare cunoscută este cea din anul 1999, când au fost refăcută interioarele în stil baroc târziu sau Art Deco.