„Promovarea demnităţii şi valorii oamenilor” – la Universitatea din Craiova

0
440

Ieri, Universitatea din Craiova a găzduit două evenimente dedicate „Zilelor Asistenţei Sociale”, prin Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale – Departamentul de Ştiinţe Sociale, în colaborare cu autoritatea competentă în domeniu – Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România.

Manifestările de ieri s-au desfăşurat sub egida temei stabilite de Federaţia Internaţională a Asistenţilor Sociali (IFSW) – „Promovarea demnităţii şi valorii oamenilor”. Dimineaţă, a avut loc primul eveniment, dedicat unei sesiuni de comunicări ştiinţifice susţinute de către studenţi. „S-au abordat mai multe teme, precum economia socială, accesabilizarea mediului pentru persoanele cu dizabilităţi, copiii străzii, sindromul de epuizare profesională a asistenţilor sociali, evaluarea situaţiilor de abuz asupra copiilor etc. A fost o sesiune care a adus în discuţie rolul asistentului social şi greutăţile cu care acesta se confruntă ”, a precizat lector univ. Emilia Sorescu, preşedinte al Sucursalei Dolj a CNASR. După-amiază, a avut loc o conferinţă ştiinţifică la care au luat parte reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, asistenţi sociali, specialişti ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova, reprezentanţi ai mai multor ONG-uri. S-a discutat despre dificultăţile de care se lovesc asistenţii sociali, fiind prezentate mai multe materiale pe această temă. Prezentă la întâlnire, lector univ.  Andreea Niţă, reprezentanta  Departamentului de Ştiinţe Sociale al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova a readus în discuţie problemele legislative: „Ştiu că sunt multe greutăţi, nici în prezent nefiind pusă la punct legislaţia.  Vrem ca mediul politic şi legislativ să se stabilizeze, astfel încât profesia de asistent social să fie recunoscută la adevărata sa valoare, aşa cum este în statele dezvoltate”.

Asistenţii sociali din România sunt reprezentanţi de către CNASR, organizaţia care le susţine şi promovează interesele şi care are 37 de sucursale teritoriale, fără personalitate juridică. În Dolj, sunt înscrişi 70 de asistenţi sociali, iar Universitatea din Craiova este una dintre cele 17 instituţii de învăţământ superior din România, care are ca specializare „Asistenţa socială.”