Doljul pe scurt, foarte pe scurt

0
445

Nici după ce au primit bugetul primarii nu vorbesc cu mult curaj despre proiectele de viitor, asta pentru că, spun unii dintre ei, banii sunt puţini şi nu ajung pentru realizările propuse. În consecinţă, soluţia rămâne tot accesarea fondurilor europene sau a celor guvernamentale, de la Ministerul Mediului sau cel al Dezvoltării Regionale. Mulţi dintre edili s-au adaptat la situaţie şi în comunele doljene vor fi construite anul acesta grădiniţe, vor fi pietruite şi asfaltate drumuri şi, cel mai important, se continuă cu introducerea de apă şi canalizare.   

 

Grădiniţă modernă pentru copiii din Urzicuţa

Florea Grigorescu

Grădiniţa din comuna Urzicuţa va fi mutată, în curând, într-unul din imobilele şcolii din localitate. Înainte de toate, însă, reprezentanţii Primăriei au anunţat că vor reabilita corpul de clădire respectiv, astfel încât activitatea copiilor de la grădiniţă să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. „Actuala grădiniţă se află într-o clădire care a fost revendicată. Noi credem că vom reuşi să avem o grădiniţă modernă cu cele 3 miliarde de lei vechi. Vom reabilita un corp al şcolii din comuna Urzicuţa, pentru a muta în el grădiniţa”, a precizat Florea Grigorescu, primarul comunei Urzicuţa.

Autorităţile locale au pe lista de priorităţi şi un proiect pe Măsura 3.2.2. în valoare de 2,5 milioane de euro. Prin intermediul acestuia ar urma să fie asfaltaţi 6,7 kilometri de drum. Proiectul este în evaluare şi în cursul acestei săptămâni va fi stabilită firma câştigătoare. La licitaţie s-au înscris 20 de societăţi comerciale. Tot la Urzicuţa va fi înfiinţat un after-school şi va fi asigurat un sistem de sonorizare performant la Căminul Cultural din comună. În plus, reprezentanţii Primăriei au anunţat că îşi propun să realizeze un parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 3,5 hectare de teren şi să monteze camere video în comună.

 

Vârtop: Bază sportivă cu fonduri de la bugetul local

Constantin Dobrescu

La Vârtop, autorităţile locale încă aşteaptă să vadă ce sume vor avea la dispoziţie pentru a stabili o listă de priorităţi. Deocamdată, în comună s-au realizat lucrări cu sprijinul localnicilor care primesc ajutor social. În  localitate va fi extins şi proiectul de alimentare cu apă, astfel încât să beneficieze toţi localnicii. Totodată, Primăria Vârtop are depus la Ministerul Mediului un proiect de proiect de asfaltare a unor drumuri pe OG nr. 577.

„Ne dorim să facem foarte multe lucruri, dar încă aşteptăm să vedem ce bani vom avea. Deocamdată pot spune că din bugetul local şi cu forţa de muncă a celor de la ajutor social am reuşit să facem o bază sportivă. Ne dorim foarte mult să extindem proiectul de alimentare cu apă, pentru a beneficia de acesta toată comuna. Proiectul de asfaltare a drumurilor pe O.G. nr. 577 este foarte important pentru noi, de aceea ne şi dorim foarte mult să fie aprobat. În rest ne ocupăm cu treburi gospodăreşti. Avem 160 de dosare pe Legea 416/2001. Începuserăm curăţenia de primăvară, dar ne-a oprit vremea. De îndată ce se va îmbunătăţi vom continua”, a explicat Constantin Dobrescu, primarul comunei Vârtop.

 

Post de radio local la Vârvoru de Jos

Nicu Tabacu

Proiect inedit la Vârvoru de Jos. Localnicii ar putea afla, în curând,  ultimele ştiri din comună prin intermediul undelor radio. În parteneriat cu World Vision, autorităţile locale au anunţat că îşi propun să înfiinţeze un radio local pentru cele opt sate ale comunei. Şi comuna Vârvoru de Jos are depus la Ministerul Mediului un proiect pentru apă şi canalizare pentru unul dintre sate. Un alt proiect pe OG nr. 577 vizează asfaltarea drumului comunal Greaca. În plus, împreună cu Zona Metropolitană, reprezentanţii Primăriei Vârvoru de Jos şi-au propus să realizeze o zonă de agrement la lacul Fântânele.

„Proiectul pentru apă şi canalizare a trecut prin Comisia tehnică, aşteptăm aprobarea. În ceea ce priveşte lacul Fântânele, Primăria Vârvoru de Jos a fost într-un proces pentru acest lac. L-am câştigat printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Sper să reuşim să realizăm această zonă de agrement. În parteneriat cu World Vision ne dorim să facem un radio local pentru cele opt sate ale comunei. Este o modalitatea de comunicare mult mai uşoară cu oamenii, pentru că satele sunt foarte răspândite şi această cale va fi mult mai uşoară. Am finalizat proiectul pe Măsura 3.2.2. pe care am avut apă, canalizare, Cămin Cultural şi grădiniţă”, a precizat Nicu Tabacu, primarul comunei Vârvoru de Jos.

Primarul comunei  Valea Stanciului: „În acest an vom finaliza iluminatul public”

Localnicii din comuna Valea Stanciului vor beneficia în viitorul apropiat de un nou parc, dar şi de un teren de fotbal. Autorităţile locale au anunţat că aceste două obiective figurează printre priorităţi. În plus, acolo unde este necesar vor fi pietruite drumurile din localitate şi se va încerca accesarea de fonduri prin intermediul unui proiect pentru asfaltarea căilor de acces.

„Tot în acest an vom finaliza iluminatul public. Ne dorim să schimbăm încălzirea cu sobe de la şcolile din comună. De aceea, ne-am propus să montăm la şcoli centrale termice. Vrem să reabilităm grădiniţele din comună. Vrem să facem PUB-ul comunei, pentru că nu a mai fost actualizat de ani de zile. Îmi doresc foarte mult să ajutăm cele cinci biserici din comună. Oamenii sunt săraci şi nu îşi permit să ajute foarte mult biserica şi de aceea vom aloca o sumă de bani pentru acestea de la bugetul local”, a declarat Ionel Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului.

 

An sărac pentru comuna Verbiţa

Pentru comuna Verbiţa anul 2013 se anunţă unul destul de sărac. Tocmai din acest motiv şi proiectele edilitare se rezumă la finalizarea a ceea ce a fost demarat în anii trecuţi. Toate speranţele sunt legate de o rectificare bugetară care ar urma să aibă loc în luna iunie a.c. „Acest an este foarte sărac. Ne dorim să finalizăm ce am început în anii trecuţi şi mă refer aici la proiectul pe Măsura 3.2.2. Altceva nu cred că vom mai face, pentru că bugetul este foarte sărac. Sper că rectificarea din iunie va fi pe placul nostru”, a mărturisit Marin Brăneci, primarul comunei Verbiţa.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU