Ziua Mondială a Păsărilor

0
449

„Învaţă de la păsări să fii mereu în zbor!”… Acesta este genericul sub care la Serviciul de Ştiinţele Naturii al Muzeului Olteniei se derulează activităţi menite să evidenţieze Ziua Mondială a Păsărilor – 1 aprilie.

«Tradiţia omagierii păsărilor vine din secolul trecut (1906), ca urmare a Convenţiei pentru Apărarea Păsărilor, oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite. De ce trebuie să sărbătorim păsările? Ele au avut şi au un loc aparte în menţinerea echilibrului ecologic natural, dar şi în cultura şi economia umană. Încă din vremuri străvechi au stârnit interesul oamenilor, fie pentru valoarea alimentară a cărnii lor, fie datorită penajului atractiv, sau prin cântecul, paradele şi dansurile nupţiale care premerg împerecherea. Începând din era neolitică, omul a domesticit câteva specii (raţe, porumbei ş.a.) pentru a avea la îndemână carnea şi ouăle lor; ulterior, speciile domesticite au fost răspândite şi supuse selecţiei artificiale, obţinând diverse rase conform cu nevoile umane. În antichitate unele păsări (vulturii, şoimii, bufniţele, corbul, porumbelul) erau personificate şi glorificate ca zeităţi. Frumuseţea lumii păsărilor a fost transpusă în mari opere de artă de către muzicieni iluştri, poeţi şi pictori», explică muzeograf Mirela Ridiche, specialistul în ornitologie al muzeului craiovean.

Multe din aceste aspecte legate de relaţia omului cu lumea minunată a păsărilor constituie tema manifestările cultural-educative prilejuite de acest eveniment ecologic, la care participă elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, coordonaţi de prof. Leila Podeanu, şi de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, îndrumaţi de prof. Ramona Giurcă şi prof. Mihaela Ionică. Elevii beneficiari ai acestor activităţi extraşcolare au ocazia de a-şi diversifica şi completa cunoştinţele de biologie într-un mod plăcut. Pe lângă vizitarea expoziţiilor cu tematică variată, ce scot în evidenţă diversitatea şi frumuseţea mediului natural, ei vor participa interactiv la expuneri şi videoproiecţii susţinute de muzeograful Mirela Ridiche. Pentru a-şi promova preocupările privind cunoaşterea şi protecţia păsărilor, elevii Colegiului „Elena Cuza” vor prezenta un program artistic inedit, dar şi o fotoexpoziţie cu picturi şi imagini originale.