Sprijin militar pentru Ucraina | Norvegia urmează exemplul Suediei şi trimite 2.000 de lansatoare portabile antitanc M72

0
566

După ce duminică seara, Suedia, ţară nealiniată la organizaţii sau alianţe internaţionale militare, a anunţat că va face o excepţie de la doctrina sa privind neutralitatea faţă de ţările aflate în conflict şi va trimite în Ucraina 5.000 de lansatoare portabile antitanc Bofors AT-4, statul vecin, Norvegia a anunţat că va dona la rândul său până la 2.000 de lansatoare portabile antitanc M72.

După cum precizează agenţia Reuters, decizia răstoarnă o politică norvegiană aflată în vigoare încă din anii 1950 de a nu trimite arme către ţările non-NATO care se află în război sau riscă să intre în conflict armat. Conform comunicatului guvernului, Norvegia va dona până la 2.000 de arme antitanc M72.

”Norvegia are politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare, dar Ucraina se confruntă acum cu circumstanţe extraordinare”, a ţinut să precizeze premierul Jonas Gahr Stoere la comunicarea anunţului ca ţara să vine în sprijinul Ucrainei.

Cu o zi înaintea Norvegiei, Suedia a luat o decizie care a surprins plăcut, să trimită în Ucraina echipament militar, inclusiv 5.000 de lansatoare portabile antitanc Bofors AT-4.

Trebuie precizat că, spre deosebire de Norvegia, Suedia nu este membră a NATO, deşi a fost partener al alianţei de la mijlocul anilor 1990.

Dar ce trebuie avut în vedere, ţine de faptul că ambele state au politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare către state aflate în conflict.