Modificări privind salarizarea în programul de finanţare a cercetării şi inovării Orizont 2020

0
82

cercetatorCercetătorii care lucrează în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană vor primi un salariu cel puţin la fel de mare ca atunci când sunt implicaţi în proiecte naţionale. În plus, ei vor fi eligibili pentru o retribuţie suplimentară de până la 8.000 de euro, pe an. Comisia a decis luni, 27 februarie, introducerea acestei modificări privind salarizarea în programul de finanţare a cercetării şi inovării Orizont 2020.  

Prin modificarea menţionată, Comisia a ajustat conceptul de salarizare din Formularul-model de acord de finanţare nerambursabilă (grant) din programul Orizont 2020, pentru a-l pune în concordanţă cu practicile naţionale. Noua măsură se aplică retroactiv în toate proiectele în curs, finanţate prin Orizont 2020.

cercetator1A fost găsită o soluţie pentru o problemă serioasă, facilitându-se astfel participarea tuturor cercetătorilor în proiecte Orizont 2020. Ea va contribui la reducerea diferenţelor salariale dintre cercetători şi, la final, va permite diferitelor ţări să îşi păstreze cele mai talentate minţi. Este o dovadă a importanţei pe care o acordăm partajării excelenţei şi reducerii disparităţilor în domeniul inovării.”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare.

Decizia de a modifica conceptul de salarizare a pornit de la angajamentul Comisiei Europene, luat în 2016, de a găsi soluţii pentru diferenţele de salarizare ce existau între prevederile legislaţiilor naţionale şi normele ce gestionează programul Orizont 2020. Aceste diferenţe aveau un impact nedorit asupra participării în program a cercetătorilor din statele membre cu nivel redus al salariului de bază.