Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, organizează astăzi, ora 11.00, în Sala „Ştefan Ciuceanu” (strada „Madona Dudu” nr. 14), vernisajul expoziţiei „Parada Mărţişoarelor” şi festivitatea de premiere a mărţişoarelor tradiţionale. Acestea au fost realizate de elevi de la aproximativ 60 de unităţi şcolare din judeţul Dolj, în cadrul unor ateliere educative organizate în perioada 16-26 februarie.
„Micii şi marii participanţi ai atelierelor de la Casa Băniei au deprins arta meşteşugului confecţionării mărţişoarelor şi au făurit podoabe tradiţionale cu şnur înnodat, având ca sursă de inspiraţie poveştile şi legendele cu tâlc istorisite de muzeografii Secţiei de Etnografie, care i-au introdus în lumea şi mitologia ţărănească a arhaicului mărţişor. Fie că au folosit materiale naturale tradiţionale, fie că au fost înclinaţi să utilizeze materiale neconvenţionale, de dragul de a aparţine trendului contemporan, participanţii la ateliere au creat o atmosferă plăcută şi au demonstrat că şi-au însuşit tehnicile autentice de realizare a mărţişoarelor româneşti, aspirând la câştigarea premiilor speciale”, precizează reprezentanţii muzeului într-un comunicat de presă.
Un juriu prezidat de distinsul artist plastic Gabriel Bratu şi format din muzeografi ai Secţiei de Etnografie – Ion Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie, Roxana Deca, Anişoara Bălan, Irinel Cănureci – va stabili câştigătorii, urmând ca astăzi să fie premiat un mărţişor de la fiecare şcoală/grădiniţă participantă.