Craiova : Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, întâlnire cu mediul de afaceri

0
87

Ieri, a fost prezent la Craiova, ministrul pentru IMM-uri, Turismului şi Mediului de Afaceri, Maria Grapini, care a avut o întâlnire cu mediul de afaceri din Bănie, dar şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale. Prima întâlnire a avut-o cu edilul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu care i-a prezentat ministrului pentru IMM-uri parcul industrial, dar şi un clip al oraşului, în perspectiva participării la viitoarele târguri de turism. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj şi a fost prilejuit de lansarea celui de-al doilea număr al revistei Oltenia Business.  

Dezbaterea s-a desfăşurat în prezenţa unor importanţi antreprenori din Dolj, care conduc afaceri în sfere variate de activitate. Profitând de prezenţa ministrului pentru IMM-uri la Craiova, aceştia au ridicat numeroase probleme cu care se confruntă în activitatea lor. „Dialogul şi transparenţa au reprezentat priorităţi din primul moment al mandatului meu. În mod cert, absolut toate măsurile pe care le voi lua vor veni ca rezultat al dialogului cu reprezentanţii mediului de afaceri. Venind şi eu din mediul de afaceri vin bineînţeles cu ideea unui management privat. Am fost de la începutul instalării mele în acest Guvern mereu criticată, dar din câte ştiu eu, o acţiune nu este bună decât dacă ea are efecte. Premierul Ponta ne cere mereu să ne justificăm acţiunile, în sensul că tot ceea ce întreprindem să aibă şi efect. Avem foarte multe lucruri de reparat. Aşteptăm cu interes să fie deblocate toate fondurile europene. În acest moment sunt deblocate fondurile pe POSDRU şi pe Mediu. Vreau să anunţ acum, aici, la Craiova că până la 31 martie, toate dosarele verificate vor fi plătite. Vreau să menţionez că din 3690 de dosare pentru IMM-uri, în jur de 2280 de proiecte nici nu au intrat la evaluare“, a declarat ministrul Maria Grapini.

„Avem nevoie de o educaţie antreprenorială”

Ministrul pentru IMM-uri a mai spus că mediul de afaceri este mereu interesat de măsurile fiscale. „Trebuie să plătim totul în 45 de zile. Aşa cum bine şţi se lucrează la acel proiect în baza căruia se va face o singură autoritate de control. Companiile mari vor fi verificate la cinci ani. Se vor aplica măsuri benefice şi pentru activitatea de cercetare. Vorbim de o deducere de 50%, dar, doar pentru cercetarea care se duce în produs. Un al subiect pe care doresc să-l discut ar fi cel legat de fenomenul muncii la negru dar şi de măsurile de încurajare pentru crearea de noi locuri de muncă. Fiecare îşi analizează costul începerii businees-ului dar şi sustenabilitatea. Nu avem o şcoală de antreprenoriat, de aceea mulţi îşi închid afacerile. Pe viitor aş dori să facem parteneriate cu Austria şi Germania pe domeniul şcolilor profesionale. Să încercăm aşadar să facem o educaţie antreprenorială. Am fost în SUA şi am văzut cum vin tinerii cu fel şi fel de ideei de afaceri. Aşa aş vrea să se întâmple şi la noi… ”, a mai spus Maria Grapini. Camera de Comerţ şi Industrie Dolj are un important rol consultativ cu privire la legislaţia ce reglementează şi influenţează activitatea companiilor din judeţ. „O prioritate este facilitarea discuţiilor dintre mediul de afaceri şi autorităţi. Prezenţa doamnei ministru este un prilej excelent pentru ca membrii CCI Dolj să afle planurile de viitor ale guvernului şi să poată propune măsuri concrete care le-ar putea veni în ajutor“, a arătat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristian Dobre.