Explozia din Poligonul de la Cincu a fost “caz fortuit”

0
542

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au încheiat cercetările în cazul exploziei de la poligonul militar din localitatea Cincu, judeţul Braşov, petrecută la finalul anului 2010, în care trei militari ai Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” Craiova şi-au pierdut viaţa, alţi trei fiind răniţi. Soluţia a fost de netrimitere în judecată, întrucât nu s-a putut stabili că ar fi fost vina vreunei persoane, dar nici n-a reieşit în urma expertizelor defecte de fabricaţie la aruncător sau la muniţie. Nimeni nu a depus plângere împotriva rezoluţiei procurorilor.

 

Tragedia petrecută la Cincu, pe 23 noiembrie 2010, a fost unul dintre cele mai grave evenimente de acest gen din ţară, şi, culmea, s-a întâmplat chiar la finalul perioadei de pregătire a militarilor. Trei dintre subofiţerii Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” Craiova, supranumiţi “Scorpionii Roşii”, care făceau stagiul de pregătire acolo s-au întors acasă în sicrie, lăsând în urmă familii îndoliate, cu zeci de întrebări la care nimeni nu le-a putut răspunde. Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) comunica la vremea respectivă faptul că «marţi, 23 noiembrie, în jurul orei 12.30, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în Poligonul Cincu, s-a produs explozia unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm, în urma căreia trei militari şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi. Cei şase militari, cu gradul de caporal, fac parte din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”. Militarii răniţi au fost evacuaţi către spital, în prezent starea lor fiind stabilă». După ce familiile celor decedaţi şi ale răniţilor au fost anunţate, reprezentanţii Ministerului Apărării au făcut publice şi numele celor implicaţi în acest grav eveniment. Caporalii Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” şi-au pierdut viaţa în timpul exerciţiului. Caporalul Marin Costea, în vârstă de 37 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi a participat la mai multe misiuni externe, în Angola, Afganistan şi Irak. Caporalul Viorel-Cristinel Antonie, 27 de ani, era căsătorit, avea doi copii şi a participat la două misiuni în Afganistan. Caporalul Constantin Buică avea 25 de ani şi era necăsătorit. Cei trei militari răniţi, caporalii Dănuţ-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu şi Tudorică-Răzvan Plai, au ajuns la spital şi starea lor este stabilă, după cum au anunţat reprezentanţii ministerului de resort.

A fost demarată o anchetă coordonată de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Parchetul Militar Cluj, numai că nu s-a putut stabili vina vreunei persoane. Pe de altă parte, nu s-a putut dovedi, în urma expertizelor tehnice efectuate nici dacă a fost vorba despre o defecţiune a muniţiei sau aruncătorului, astfel că soluţia dispusă de procurori, în 2011, a fost neînceperea urmăririi penale şi netrimiterea în judecată. “În urma anchetei s-a stabilit că a fost vorba despre un caz fortuit, astfel că, în baza art. 10, litera e din Codul de procedură penală s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Mai exact, s-au făcut expertize tehnice, însă nu s-a putut stabili vreun defect de fabricaţie nici la aruncător, nici la muniţie, fiind verificat ulterior tot lotul de muniţie similară celei utilizate în timpul incidentului. Pe de altă parte, nu a reieşit nici că ar fi fost culpa vreuneia dintre persoane. S-a comunicat soluţia dispusă atât unităţii din care făceau parte militarii, cât şi familiilor lor şi Ministerului Apărării Naţionale şi nu a fost depusă nici o plângere”, ne-a declarat Ioan Gabriel Mora, prim-procuror al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

 

Potrivit Codului penal, cazul fortuit este una din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei. Conform art. 47 C. p., nu constituie infracţiune fapta prevazută de legea penală, al cărei rezultat este consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevazută.