200 de persoane din comuna Almăj, cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani pot beneficia de cursuri gratuite de IT, Limba engleză şi antreprenoriat pentru dezvoltarea competenţelor necesare în vederea angajării sau a derulării unor activităţi independente. Selecţia se va face în perioada martie-aprilie a.c.. Prioritate vor avea persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă sau ocupate cu agricultura de subzistenţă.
Cursurile vor fi derulate de cadre didactice ale Universităţii „Spiru Haret” prin Facultatea de Management Financiar Contabil din Craiova în cadrul noului proiect, prezentat, ieri, „Dezvoltarea resurselor umane şi a liberei iniţiative în mediul rural”. Proiectul are o valoare de 400.000 de euro şi este finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni”, domeniul major de intervenţie „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.
Cursanţii vor beneficia de susţinere pentru derularea unei afaceri
Pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a cetăţenilor din mediul rural, se vor derula cursuri gratuite de utilizare a calculatorului, comunicare în limba engleză şi iniţiere în activităţi de antreprenoriat. Cursanţii vor beneficia, de asemenea, de consiliere şi mediere profesională gratuită care le va facilita contactul cu potenţialii angajator, dar şi de servicii gratuite de formare profesională în meserii cerute pe piaţa muncii. Pe lângă partea teoretică va exista şi o parte practică, în sensul că se vor derula şi activităţi gratuite de îndrumare şi asistenţă în vederea înfiinţării şi dezvoltării unei afaceri.
Se vor derula campanii de informare pentru o viaţă sănătoasă
În acest proiect este implicată şi multipla campioană mondială şi europeană în atletism, Natalia Andrei care va contribui la derularea unor campanii gratuite de informare privind promovarea unei vieţi active, sănătoase, în încercarea de a combate alcoolismul, fumatul, promovând în schimb educaţia pe parcursul întregii vieţi mobilitatea profesională şi geografică.
„ Prin acest proiect urmărim ca cetăţenii din comuna Almăj să ducă o viaţă sănătoasă, să dobândească cunoştinţe care să le crească şansele de angajare sau să îşi poată deschidă propria afacere, astfel încât să îşi mărească veniturile”, a precizat lect.univ.dr. Dragoş Ilie, manager relaţii publice.
Criterii de selecţie a beneficiarilor
Grupul ţintă al acestui proiect, format din 200 de persoane din comuna Almăj, judeţul Dolj va fi selectat ţinând cont de mai multe criterii sociale.
„Vor fi selectate 50 de persoane inactive, 10 şomeri, 100 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, 40 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Cel puţin 50% din persoanele din grupul ţintă vor fi reprezentate de femei. Pe parcursul proiectului, 20 de persoane din grupul ţintă vor fi îndrumate şi calificate în meserii cerute pe piaţa muncii şi compatibile cu profilul candidatului”, a precizat Camelia Firică, managerul proiectului.
Prin aceste activităţi de formare, Universitatea „Spiru Haret” îşi continuă acţiunile de sprijinire a tinerilor cu situaţie financiară precară, care nu au acces la educaţie.