O nouă şansă pentru şomerii din Dolj

1
2413

Peste 250 de şomeri vor avea ocazia să-şi găsească un nou loc de muncă graţie unui program de reintegrare pe piaţa activă a muncii, prezentat ieri la Craiova. Iniţiatorii proiectului promit ca într-un interval de timp relativ scurt să-i ajute pe cei implicaţi în program să se califice şi recalifice în meseriile cele mai solicitate de angajatori la momentul actual, cel puţin 80% dintre aceştia urmând să fie şi certificaţi în acest sens.

Municipiul Craiova a fost mai mereu în ultimii ani un punct important pe harta zonelor afectate de şomaj. Treptat, persoanele fără un loc de muncă au devenit o categorie socială destul de vulnerabilă în oraş, dar şi în regiune. Astfel, conform datelor prezentate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, judeţul Dolj este cel care la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de şomeri cu un plus de 1.732 de persoane. Totodată, Doljul se clasează pe locul şapte la nivel naţional ca rată a şomajului cu un procent de 9,83%. Din acest motiv, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) 1903 – Filiala Dolj, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Dolj au lansat proiectul „Reintegrarea şomerilor pe piaţa activă din judeţul Dolj”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. „Ne propunem prin intermediul acestui proiect să integrăm pe piaţa forţei de muncă peste 250 de şomeri. Este vorba de un parteneriat între UGIR 1903 Filiala Dolj – una dintre cele mai importante confederaţii patronale din România cu o tradiţie de peste 100 de ani – cu AJOFM Dolj şi CRFPA Dolj, instituţii care vor avea un rol important în informarea şi consilierea persoanelor care nu au un loc de muncă”, a declarat Virgil Boboc, preşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România 1903, filiala Dolj.

252 de persoane, sprijinite pe parcursul a doi ani

Un prim pas îl va reprezenta selectarea celor 252 de persoane incluse în programul de reintegrare, pe patru categorii: şomeri, şomeri tineri, şomeri peste 45 de ani şi şomeri de lungă durată din mediul urban al judeţului Dolj. Obiectivul propus este acela de a facilita integrarea pe piaţa muncii şi în viaţa activă, a şomerilor din judeţul Dolj, regiunea Sud-Vest, într-o perioadă de doi ani, prin găsirea celor mai potrivite direcţii de calificare şi recalificare, în strânsă legătură cu evoluţia pieţei muncii. „Alături de cei doi parteneri AJOFM va acorda servicii de consiliere pentru a-i ajuta pe şomeri să revină pe piaţa muncii, să-şi creioneze un traseu profesional. Noi îi vom sprijini să ia o decizie şi vom asigura serviciile în ceea ce priveşte tehnicile moderne de căutare a unui loc de muncă”, a precizat Eugen Mirea, participant la această întâlnire din partea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj.

Proiectul are o valoare de aproximativ 2,25 de milioane lei şi se implementează în judeţul Dolj pe o perioadă de 24 de luni.

Cursuri de formare profesională în mai multe meserii

Pentru calificarea sau recalificarea celor 252 de şomeri vor fi organizate 14 sesiuni de formare profesională în meserii printre care se numără cea de lucrător în alimentaţie publică, agent vânzări, merchandiser, instalator, electrician, zidar, faianţar, parchetar sau personal în activitatea hotelieră şi turism. Se vor înfiinţa, de asemenea, patru job cluburi în care se vor organiza simulări de interviuri şi schimburi de experienţă între membrii grupului ţintă care au finalizat sesiunea de cursuri. Printre rezultatele aşteptate, 70 de şomeri ar urma să-şi dezvolte competenţele în domeniul utilizării calculatorului. Alţi 60 de şomeri îşi vor împărtăşi experienţele în cele patru job cluburi pentru a-şi creşte încrederea în forţele proprii. În final, cel puţin un sfert din cei instruiţi ar trebui să-şi găsească un loc de muncă, într-o perioadă de un an de la terminarea cursurilor. Pe termen lung, proiectul ar urma să aducă o creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă şi reducerea şomajului.

1 COMENTARIU

Comments are closed.