Atenţie, cad ţurţuri!

0
2282

În centrul Craiovei, agăţaţi de straşina clădirilor, ameninţători, ba chiar sadici, o puzderie de ţurţuri aşteaptă încă puţin soare ca să se desprindă şi să cadă direct în capul trecătorilor. Autorităţile locale spun că au dat avertismente, chiar şi amenzi, dar tot degeaba. Singura modalitate de a vă păzi este să mergeţi cu capul până când puterea gheţii se va topi.

Dacă unii comercianţi s-au ostenit să pună afişuri cu mesajul “Atenţie, cad ţurţuri”, pentru alţii bucăţile mari de gheaţă care atârnă ameninţător şi arată şi mai înspăimântător par că nici nu există. Fără nici un avertisment la vedere, craiovenii care trec grăbiţi prin centrul oraşului nici atât nu se sinchisesc că tocmai au scăpat de un incident care le-ar putea fi fatal în numai câteva secunde. Ţuţurii fioroşi care ţintesc precum nişte mitraliere pietonii trec neobsevaţi de aceştia. “Nici nu-i văzusem dacă nu cădea unul chiar în faţa mea. Cu câteva secunde înainte să trec, chiar aici a picat un ţurţure. Norocul a fost că nu era nimeni pe stradă că atfel cine ştie ce se mai întâmpla”, ne-a spus un craiovean, aflat în trecere, ieri, la prânz, pe strada “Nicolăescu-Plopşor”. Într-adevăr, câţiva ţurţuri, aliniaţi ca dinţii unui fierăstrău, spânzurau într-un mod sfidător sub balcoanele proprietarilor de pe strada cu pricina.

Pericolul pândeşte în centrul Craiovei

Pe strada “A.I. Cuza”, la doi paşi de Piaţa Prefecturii, aceeaşi ameninţare. O mândreţe de sloiurile de gheaţă, de o lungime apreciabilă, curgeau de pe acoperişurile blocurilor aflate în imediata vecinătate a fostului cinematograf  “Jean Negulescu”. Dacă ar fi căzut în capul unui trecător care mergea paşnic pe stradă, cu siguranţă că i-ar fi produs o mare nenorocire. Bănuind pericolul însă, o mână de gospodar a luat o bucăţică de hârtie pe care a scris “Pericol” şi a legat-o între nişte aţe, pe trotuar. L-a ocupat pe o distanţă de câţiva metri, astfel că persoanele care tranzitau zona erau împinşi pe carosabil, dar erau mulţumiţi că au fost salvaţi: “E bine că mai există şi asemenea iniţiative. Eu, personal, nu aş fi văzut că sunt ţurţuri şi aş fi trecut direct, fără să-i mai ocolesc. Nici nu vreau să mă gândesc la ce mi s-ar fi putut întâmpla dacă s-ar fi desprins de acolo”, a spus o craioveancă, în timp ce trecea prin zonă.

Autorităţile numără sloiurile

Autorităţile locale spun că nu e problema lor să doboare ţurţurii care atârnă pe sub acoperişuri. Cel mult pot să se sesizeze şi să-i atenţioneze apoi pe proprietarii imobilelor blindate cu ghiulele de gheaţă. “Există o hotărâre de consiliu prin care se spune că degajarea ţurţurilor intră în sarcina proprietarilor imobilelor. Noi, ca şi autoritate locală, nu putem să facem mai mult decât să-i atenţionăm să le doboare, iar dacă nu, să le dăm amenzile corespunzătoare”, a declarat Dan Dobrescu, şef  Serviciu Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Craiova. Angajaţii municipalităţii nu au stat cu mâinile în sân, au dat o mulţime de avertismente împotriva ţurţurilor, dar cu toate acestea, mesajul lor nu a ajuns la urechea proprietarilor. “Din păcate, noi vorbim cam degeaba. Cei mai mulţi nu se deranjează să-şi doboare ţurţurii chiar dacă îi atenţionăm de mai multe ori”, a mai spus Dan Dobrescu.

Amendaţi cu 500 de lei

Reprezentanţii municipalităţii spun că sunt periculoase sub acest aspect zonele din centrul Craiovei, care sunt locuite, în mare parte, de persoanele în vârstă. “După cum se ştie, imobilele din centrul Craiovei, sunt ocupate de bătrâni care, din pricina vârstei, nu se mai pot ocupa de îngrijirea exterioară a casei. Ei vin către noi, solicitându-ne să curăţăm noi ţurţurii, dar nu putem să le facem un astfel de serviciu. Tragic este însă altceva, şi anume faptul că sunt şi familii care stau cu sloiul de gheaţă la geam şi nu fac nimic”, mai spun autorităţile. Pentru această categorie, reprezentaţii Primăriei Craiova sunt pregătiţi să aplice amenzile impuse la nivel local. Prin Regulametul de gospodărire a oraşului, aprobat de consilierii municipali în anul 2009, necurăţirea ţurţurilor se lasă cu sancţiuni cuprinse între 500, pentru persoanele fizice, şi 2.500 de lei, pentru persoanele juridice. Până ieri, autorităţile aplicaseră deja şapte sancţiuni , toate date unor proprietari de case din zona “România Muncitoare”.

10 lei pentru o prestaţie

Craiovenii care vor să scape de ţurţuri, dar nu prea au mijloace la îndemână, pot să apeleze la serviciile unei regii locale. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPFL) Craiova poate fi solicitată în astfel de cazuri contra-cost, dar, în acest sezon, nu a avut prea multe solicitări. “Avem posibilitatea să doborâm ţurţuri, şi nu de ieri, ci de mai mulţi ani încoace. În comparaţie cu anul trecut, când nu mai pridideam cu rezolvarea unor astfel de cazuri, de această dată nu am avut decât una sau două solicitări de acest gen”, a declarat Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova. La solicitarea craiovenilor, angajaţii regiei se deplasează cu o macara cu braţ rotativ care mătură ţurţurii aflaţi la mare înălţime. Pentru această prestaţie există şi un preţ, calculat aproximativ în funcţie de timpul de folosire a utilajului. Pentru o prestaţie minimă, de 10 minute, un prorietar scapă de ţurţuri contra sumei de 10 lei.