Începem să ne obişnuim cu penele de căldură!

0
446

Nu a trecut mult timp de la ultima avarie (în urmă cu o săptămână) că, ieri, craiovenii s-au trezit, din nou, fără căldură în locuinţe. De această dată, au fost afectate 15 blocuri de pe Calea Bucureşti care nu au putut fi încălzite din cauză că instalaţia electrică din punctul termic a căzut la datorie. Partea bună este că frigul s-a resimţit doar în prima parte a zilei.  

Cele 15 blocuri afectate se află pe Calea Bucureşti şi toate primesc căldură de la un singur punct termic, PT2 Calea Bucureşti. Ieri-dimineaţă, în interiorul acestuia a apărut o problemă, iar reprezentanţii SC Termo au decis că trebuie să oprească furnizarea agentului termic către populaţie pentru a remedia lucrurile. Locatarii s-au trezit, prin urmare, că este, din nou, mai frig în apartamentele lor, iar când şi-au verificat caloriferele, au constatat că, într-adevărat, erau reci.

Motivul: a cedat instalaţia electrică!

caloriferDupă câte se pare, defecţiunea a pornit, de această dată, nu de la vreo conductă spartă, ci din interiorul punctului termic. Reprezentanţii SC Termo au raportat că de vină a fost instalaţia electrică, care a cedat peste noapte. Partea bună a fost că intervenţia s-a întins pe durata a trei ore, conducerea societăţii  anunţând că PT2 Calea Bucureşti va fi repus în funcţiune de la ora 12.00. În felul acesta, cele 15 blocuri afectate (T7, T8, T9, T10, T11, T12, T13, T14, T15, P6, P5, P4, N22, N23, N25) au putut primi căldură mai rapid decât în alte dăţi, când avariile au fost mult mai grave şi s-au întins şi pe parcursul nopţii.

Reţeaua de distribuţie a îmbătrânit

Întrebat ce se întâmplă, totuşi, cu reţeaua de distribuţie a oraşului, care s-a dovedit destul de sensibilă în această iarnă, iar sezonul rece încă nu s-a încheiat, administratorul special al SC Termo, Dan Magla, a pus, din nou, toate problemele pe seama vechimii sistemului. „Nu toate avariile care au avut loc în oraş au fost ale noastre. Cele mai mari, care au lăsat craiovenii multe zile în frig au fost din cauza CET-ului. Însă se mai întâmplă fiindcă vorbim de un sistem de distribuţie destul de vechi”, a atras acesta atenţia.

„Isteria” de pe facebook, tratată cu …transparenţă

punct termicDan Magla este de părere, însă, că probleme de genul celei de ieri, când s-a întâmplat ca o mică defecţiune la instalaţia electrică să determine oprirea încălzirii locuinţelor, nu pot fi considerate „surprize”, fiind aşteptate şi altele până la sfârşitul iernii, cât timp funcţionează sistemul. „Intervenţia de astăzi este una ca oricare alta, o să se repare. Dar nu înseamnă că toate problemele s-au terminat acum, o să mai fie şi altele”. Referitor la frecvenţa mare a avariilor, administratorul special al SC Termo a spus că defecţiuni asemănătoare aveau loc şi în anii trecuţi, dar acum „isteria de pe reţelele de socializare este mai mare atunci când se întâmplă”. Cu toate acestea, conducerea SC Termo a promis că va da dovadă, în continuare, de transparenţă şi va face publice toate avariile de pe reţeaua de distribuţie a oraşului, mai mari sau mai mici.

Reţeaua de distribuţie a Craiovei, în cifre

Proprietarul sistemului de distribuţie este municipiul Craiova, iar societatea SC Termo o deţine doar în administrare. În cifre, sistemul de încălzire al Craiovei este alcătuit din 52 de centrale termice (dintre care 36 sunt centrale termice de bloc) şi 105 puncte termice. Centralele sunt alimentate cu gaze naturale, iar punctele cu energie termică de la CET 2, toate fiind racordate la blocuri printr-o reţea secundară care măsoară o lungime de 480 de kilometri. Această reţea încălzeşte 2.867 blocuri de locuinţe din Craiova, din care 507 blocuri sunt arondate la centrale termice şi 2.360 blocuri primesc căldură de la punctele termice. Gradul de branşare la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice este de 82,73%.