Faimoasa soprană Iréne Theorin e Turandot şi la Craiova!

0
543

opera 2Din ce în ce mai mulţi solişti aclamaţi pe marile scene ale lumii ajung, în ultimii ani, şi la Craiova, semn că provincialismul nu înseamnă posibilităţi restrânse. Cel mai recent exemplu este al artiştilor cu roluri titulare în spectacolul cu opera „Turandot” de Giacomo Puccini – Iréne Theorin, din Suedia, una dintre cele mai renumite soprane dramatice ale zilelor noastre, şi Simone Frediani, din Italia, cu o voce inconfundabilă de tenor dramatic autentic. Deşi aflaţi pentru prima oară nu numai la Craiova, ci şi în România, cei doi artişti s-au declarat încântaţi de foarte plăcuta atmosferă de lucru pe care au găsit-o aici. În plus, mărturisesc că pot duce „Turandot” oriunde în lume, dată fiind plăcerea de a cânta această ultimă creaţie pucciniană: pentru Iréne Theorin, Principesa Turandot este unul dintre rolurile favorite, iar Simone Frediani a interpretat partitura Principelui Calaf numai anul trecut de 32 de ori! Spectacolul de la Craiova cu opera „Turandot” – promovat ca eveniment artistic de neratat – va avea loc sâmbătă, 4 februarie, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar, sub conducerea muzicală a maestrului dirijor italian Walter Attanasi.

„Evident că nu avem posibilităţi financiare să răspundem valorii lor”

opera 3După Teatro alla Scala din Milano, Covent Garden, Wiener Staatsoper ori Metropolitan Opera din New York, vin şi chiar revin pe scena craioveană, cu aceeaşi bucurie de a cânta şi de a (se) dărui publicului. Este vorba despre artiştii invitaţi de peste hotare ai Operei Române Craiova, pentru a căror atragere managerul instituţiei, Antoniu Zamfir, pare să fi descoperit o modalitate.

„Ține foarte mult de felul în care îţi exprimi dorinţa de a avea acei artişti. De ce le propui să vină? Evident că nu avem posibilităţi financiare să răspundem valorii lor. Însă artiştii lucrează foarte mult cu sufletul. Și atunci când exprimi ceea ce vrei să faci – să ridici nivelul unui teatru, spre exemplu – sunt receptivi. Artiştii iubesc teatrele. Rare au fost cazurile în care nu au acceptat condiţiile de aici. În ceea ce îi priveşte pe soprana Iréne Theorin şi tenorul Simone Frediani, este meritul maestrului Walter Attanasi că a preluat din modalitatea de negociere. Prezenţa celor doi la Craiova i se datorează sută la sută!”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Antoniu Zamfir.

El însuşi o personalitate a scenei mondiale, dirijorul Walter Attanasi – recent cooptat în echipa Operei craiovene ca dirijor permanent, cu atribuţii de director muzical – a vorbit, de asemenea, despre atragerea artiştilor de faimă internaţională: „Încercăm să le explicăm care sunt condiţiile financiare şi ce presupune venirea pe o astfel de scenă. E important să precizăm acest aspect – că ei vin aici acceptând onorarii mai mici decât pe alte scene, păstrând însă nivelul artistic mondial. Este marea noastră mulţumire, că am reuşit să aducem aici artişti care, în mod normal, sunt plătiţi în aur…”.

A urcat pe cele mai importante scene lirice din lume!

afisSpectacolul cu opera „Turandot” de Giacomo Puccini – a cărui premieră a avut loc la Craiova în urmă cu mai bine de 15 ani, în regia artistică a lui Emil Strugaru şi scenografia lui Sorin Novac – prilejuieşte întâlnirea publicului cu două astfel de nume sonore ale scenei. Reprezentaţia de sâmbătă seara o are cap de afiş pe celebra soprană suedeză Iréne Theorin, rolul Principelui Calaf urmând a fi interpretat de tenorul italian Simone Frediani.

Una dintre cele mai renumite soprane dramatice ale zilelor noastre, Iréne Theorin a urcat pe cele mai importante scene lirice din lume, fiind frecvent invitată de Covent Garden, Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Wiener Staatsoper, Berliner Staatsoper, Salzburg Festival, Bayerische Staatsoper, Opera de Paris, Semperoper Dresden, Bayreuth Festival ş.a. Absolventă a Academiei de Muzică şi a Școlii Regale de Operă din Copenhaga, este aclamată de critici din toată lumea pentru intensitatea muzicalităţii sale şi extraordinara flexibilitate vocală.

Solistul italian Simone Frediani a obţinut o înaltă specializare pentru soliştii de operă la Puccini Festival în Torre del Lago, primind Premiul „Michelangelo Cupisti” în timpul studiilor şi debutând cu interpretarea rolului Luigi în „Tabarro”. A primit titlul „Cea mai importantă voce a competiţiei” la concursul O.M.E.G.A. şi este invitat al unor importante teatre lirice italiene.

Alături de Orchestra şi Corul Operei Române Craiova şi de cei doi solişti invitaţi se vor afla Renata Vari (Liu), care debutează în acest rol, Sorin Drăniceanu (Timur),  Mircea Tudora (Împăratul Altoum), Ioan Cherata (Ping), Cristian Bălăşescu – Timişoara (Pang), Bogdan Olaru (Pong) şi Dragoş Drăniceanu (Un mandarin).

Va reveni la toamnă, pentru „Tristan şi Isolda” şi un masterclass

opera 1Cu dirijorul Walter Attanasi şi soprana Iréne Theorin publicul se va putea reîntâlni cu prilejul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, care va avea loc în octombrie-noiembrie a.c. şi care va fi urmată de ediţia a III-a a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”. Atunci, Opera craioveană va prezenta, în concert, actul secund din opera „Tristan şi Isolda” de Richard Wagner, având-o în distribuţie pe soprana suedeză. De asemenea, instituţia intenţionează, cu acelaşi prilej, să organizeze un masterclass coordonat de artistă. «E dificil, pentru că trebuie nu numai să gândim proiectul artistic, ci şi să găsim cele mai potrivite spaţii în care să prezentăm spectacolele şi concertele. Un vis este să inaugurăm noua sală de spectacole cu opera integrală „Tristan şi Isolda”…», a mai spus managerul Antoniu Zamfir.

Ultima creaţie a lui Puccini rămâne piatra de hotar a operei moderne şi nu sunt puţine voci care o consideră cea mai bună operă care s-a scris vreodată. Pe de o parte, inovaţia muzicală este fără precedent, fascinaţia lui Puccini faţă de cultura asiatică îmbinându-se cu modernismul epocii, în timp ce succesul la public a stabilit noi recorduri de audienţă, dacă ne gândim la faimoasa arie a triumfului, Nessun dorma. Dificultatea partiturii face însă ca această operă să fie rar prezentată publicului, Opera Română Craiova fiind printre puţinele teatre de profil din ţară care au inclus acest titlu în repertoriul curent. „În urmă cu mai bine de 15 ani, instituţia noastră era singura de gen din România care avea în repertoriu acest spectacol, montat de regizorul Emil Strugaru şi scenograful Sorin Novac. Am respectat viziunea lor artistică, însă am căutat mereu să reluăm spectacolul într-o distribuţie de excepţie. Sper ca cea din 4 februarie să fie cea mai bună pe care o are România, pe scena unei opere”, a declarat managerul Antoniu Zamfir.