Victor Boştinaru: „Atacul la libertatea presei din partea Comisiei Europene este inadmisibil”

0
402

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru atrage atenţia Comisiei Europene asupra faptului că orice încercare de îngrădire a libertăţii presei contravine flagrant rolului acestei instituţii europene, precum şi principiilor care guvernează executivul comunitar. Reacţia eurodeputatului vine pe fondul „Raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare”. 

Victor Boştinaru

Conform raportului, Comisia Europeană atrage atenţia asupra presiunilor făcute de mass-media asupra sistemului judiciar şi, drept urmare, este sugerată necesitatea introducerii unui cadru clar „privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora”.  De asemenea, Comisia Europeană mai solicită „revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei”.

„Sunt conştient că, în ciuda faptului că, pe 30 ianuarie, organizaţia Reporteri Fără Frontiere a publicat Indexul libertăţii presei pentru anul 2013, unde România a urcat cinci locuri faţă de anul precedent, este nevoie ca presa din România, bucurându-se de deplină libertate, să îşi amelioreze standardele de calitate şi de etică. Însă atât cerinţele către politic să facă acest lucru, într-un stat membru al Uniunii Europene, în anul 2013, cât şi referinţele la mijloacele de informare din raportul MCV sunt inadmisibile. Îi reamintesc Comisiei Europene decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Handyside, prin care Curtea a afirmat că libertatea de exprimare nu priveşte numai informaţiile şi ideile primite în mod favorabil sau considerate ca inofensive ori indiferente, dar şi pe cele care scandalizează, şochează sau neliniştesc statul ori o parte oarecare a populaţiei. De asemenea, doresc să subliniez faptul că în România sunt create mecanismele de auto-control pentru activitatea presei, orice ingerinţă, fie ea şi de la Bruxelles, fiind de natură de a dăuna libertăţii de exprimare şi dreptului la libera informare”, a afirmat eurodeputatul Victor Boştinaru.

„Comisia Europeană a refuzat propunerea unor reglementări europene”

„Când, într-un caz fără precedent, presa a fost introdusă în Strategia Naţională de Apărare ca o vulnerabilitate a statului român, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, Comisia Europeană nu doar că a ezitat să se pronunţe, ci a declarat că acest lucru este de competenţa statelor membre. O poziţie similară din partea Comisiei a fost adoptată şi în cazul legii presei, promovată de FIDESZ în Ungaria. Parlamentul European a subliniat, în repetate rânduri, rolul periculos al monopolului presei şi nevoia îmbunătăţirii condiţiilor sociale şi profesionale a jurnaliştilor în unele state membre, precum şi garantarea pluralismului mijloacelor media. Din păcate însă, Comisia Europeană a refuzat propunerea unor reglementări europene. Este, astfel, legitim să ne întrebăm care din aceste standarde se aplică în opinia Comisiei Europene?”, a conchis Victor Boştinaru.