O veste bună de la ministrul Apărării, Mircea Duşa: Două milioane de euro pentru Fabrica de Avioane de la Craiova

0
540

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul locotenent Ştefan Dănilă, s-au aflat, ieri, la Craiova, într-o vizită lucru, care a cuprins mai multe întâlniri, atât cu reprezentanţi ai Brigăzii 2 Infanterie, cât şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene şi, nu în ultimul rând, cu angajaţii Fabricii de Avioane.          

Astfel, ministrul Duşa a participat la şedinţa de autoevaluare a Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” şi s-a întâlnit cu personalul militar şi civil, dar şi cu familile militarilor eroi din unităţile din garnizoană. A urmat o întrevedere cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, unde ministrul Duşa a anunţat că, în acest moment, au loc negocieri cu parteneri din Portugalia şi Grecia în vederea achiziţionării unor avioane de tip F16 pentru Poliţia aeriană.

„Referitor la avioanele pentru Poliţia aeriană – a precizat-o şi ministrul delegat pentru buget –, suntem în negocieri cu mai mulţi parteneri externi care deţin avioane F16, iar atunci când acordurile cu partenerul care ne va furniza aceste avioane vor fi încheiate trebuie să avem în vedere şi bugetarea acestui program şi sigur plata, probabil, în cursul acestui an, a banilor care vor fi negociaţi în urma discuţiilor cu statul care ne va furniza avioanele respective. Suntem în negocieri şi cu portughezii şi cu grecii, până la urmă o să ne hotărâm asupra modului în care vom perfecta aceste acte”, a subliniat ministrul Mircea Duşa.

Proiectele judeţului Dolj vor fi susţinute în continuare de Guvern

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, i-a mulţumit oficialului Guvernului pentru implicarea în înfiinţarea la Aeroportul Craiova a bazei aeromedicale SMURD. Totodată, reprezentantul administraţiei publice judeţene şi-a exprimat speranţa că proiectele de dezvoltare ale judeţului Dolj şi municipiului Craiova vor fi susţinute în continuare de ministrul Mircea Duşa. „Avem plăcerea de a-l avea oaspete de onoare pe ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, o persoană dragă nouă, cu care, de-a lungul timpului, autorităţile judeţene au colaborat foarte bine. Este un om care provine din administraţie, fiind viceprimar, primar şi prefect, deci cunoaşte foarte bine problemele şi neajunsurile cu care se confruntă comunităţile locale. Sunt convins că, aşa cum a făcut-o din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor pe perioada primului mandat al Guvernului Ponta, domnul ministru Mircea Duşa va sprijini în continuare proiectele de dezvoltare ale judeţului Dolj şi municipiului Craiova. Îi mulţumesc pe această cale pentru sprijinul pe care ni l-a dat în înfiinţarea unui punct de operare aeromedicală SMURD pe Aeroportul Craiova.

„Va fi continuat programul de achiziţionare a avioanelor de tip Spartan”

Întâlnirea cu cadrele militare în rezervă şi în retragere, precum şi cu veteranii de război s-a desfăşurat la sediul Primăriei, în prezenţa edilului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Programul ministrului Mircea Duşa a vizat şi o deplasare la Fabrica de Avioane din Craiova, în încercarea de a găsi soluţii pentru angajaţii fabricii şi pentru ca această uzină să aibă în continuare comenzi de la Ministerul Apărării Naţionale, minister care s-a dovedit un partener de încredere în timpuri dificile pentru fabrică. Ministrul Duşa a spus că este pentru prima oară la Fabrica de Avioane şi i-a asigurat pe angajaţii societăţii că anul acesta vor avea ce face, Ministerul Apărării dându-le în lucru alte două aparate IAR 99 ŞOIM. Zilele următoare va fi virată în contul fabricii suma de 100 de miliarde de lei vechi, echivalentul a două milioane de euro. Dar asta nu este suficient, susţine ministrul Apărării, care a mai declarat că va fi continuat şi programul de achiziţionare a avioanelor de tip Spartan.

„Vizita domnului ministru la Craiova a fost una deosebit de fructuoasă. Vă spun sincer că am avut emoţii în urmă cu vreo trei săptămâni în legătură cu o promisiune pe care am fi putut să nu o onorăm, dar am obţinut sprijinul Guvernului şi vreau să mulţumesc foarte mult pe această cale şi premierului Ponta, şi ministrului Duşa. Iată că sunt alte 100 de miliarde de lei care vin la Craiova, în decurs de doar două zile, pentru că zilele trecute am avut o altă finanţare de 100 de miliarde de lei pentru căminul de bătrâni”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Se lucrează la sistemul de pensii militare

Întrebat în legătură cu sistemul de pensii militare, ministrul Duşa a spus că, în acest moment, conducerea Ministerului Apărări lucrează la un proiect de lege. „ Lucrăm la un proiect de lege împreună cu Ministerul Muncii pentru a așeza pe poziţii temeinice, juridice, modul în care se va rezolva problema pensionarilor din sistemul de apărare”, a precizat Duşa. În legătură cu trimiterea militarilor români în Mali, ministrul Apărării a spus că va face o declaraţie de presă referitoare la o eventuală decizie imediat după ce se va întruni CSAT-ul, unde se va discuta şi acest aspect.