În şedinţa Consiliului Judeţean Dolj, de ieri, a fost supus votului bugetul pe anul 2012. Era de aşteptat ca unii dintre consilierii judeţeni să aibă anumite amendamente, pertinente, însă liderul grupului PDL, Ştefan Stoica, a venit cu un discurs cu valenţe eminamente politice, care, la un moment, dat chiar reuşise să deturneze discuţiile serioase pe buget. Una peste alta, cu spectacolul de rigoare al pedeliştilor, bugetul Consiliului Judeţean Dolj, destul de sărac faţă de anii trecuţi, a trecut de votul consilierilor judeţeni. Până la data de 6 februarie a.c. va trebui ca fiecare localitate din judeţul Dolj să îşi treacă prin consiliile locale bugetele proprii.
Şedinţa de Consiliu Judeţean de ieri a fost deschisă cu o veste bună, şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, anunţând că o parte din proiectele pe fonduri europene de anul trecut au ajuns la jumătate, banii fiind transferaţi pentru investiţiile care urmează. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat că lucrurile nu stau bine în ceea ce priveşte scăderile considerabile de fonduri, 2012 anunţându-se a fi un an greu din punct de vedere financiar.
“Bugetul pe 2012 reprezintă un procent de 89% faţă bugetul care a fost pe anul 2011. Scăderi considerabile sunt în ceea ce priveşte un capitol foarte aşteptat de primari, respectiv la drumuri, aşa că am luat hotărârea ca aici să mai completăm cu o parte din banii alocaţi drumurilor judeţene, pentru a ajunge măcar la nivelul anului trecut. În ceea ce priveşte banii pe care ar trebui să-i luăm pentru cofinanţarea unor programe pe plan local, de asemenea avem de-a face cu circa 50% din banii pe care i-am avut anul trecut şi 24% din banii pe care i-am avut în 2008. Probleme mai mari o să apară în localităţile care au proiecte pe fonduri europene, însă aici o să discutăm în perioada imediat următoare pentru a găsi o formulă prin care să ajutăm în special primăriile care au câştigat proiecte pe Măsura 3.2.2 – 17 la număr”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Sumele alocate consiliilor locale, motiv de dispută
Nemulţumiţi de faptul că în ultimul timp se vorbeşte despre faptul că bugetul judeţului din acest an este cu mult mai mic decât în anii precedenţi, pedeliştii au sărit în apărarea Guvernului Boc, consilierul PDL, Ştefan Stoica, acuzându-l pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dan Mogoş, că dezinformează. Stoica a afirmat că bugetul pentru consiliile locale pe 2012 nu este mai mic, iar suma se regăseşte în bugetele proprii ale unităţilor teritorial-administrative, care au avut un grad de colectare a taxelor şi impozitelor mai mare decât în ceilalţi ani: “Continuaţi să dezinformaţi. Bugetul judeţului nu a scăzut atât de mult precum spune domnul Dan Mogoş. Trebuie menţionat că a crescut gradul de colectare a taxelor la nivelul localităţilor la 95%, iar ceea ce revine Consiliului Judeţean este mai puţin, însă nu a scăzut bugetul judeţului. Aceste sume se regăsesc în bugetele primăriilor”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dan Mogoş, nu s-a lăsat mai prejos şi i-a dat replica lui Ştefan Stoica, spunând că cei care dezinformează opinia publică sunt guvernanţii, el vorbind numai “pe cifre”: “Nu noi dezinformăm opinia publică, cei care o fac sunt guvernanţii. Dacă este să vorbim strict pe cifre, situaţia stă astfel: în 2008, Consiliul Judeţean Dolj a împărţit 87 de milioane, în anul 2009 a împărţit 52 de milioane, în anul 2010 – 46, în 2011 – 39 de milioane, iar în 2012 doar 20 de milioane. Practic, pentru consiliile locale din judeţul Dolj avem 50% din banii pe care i-am împărţit anul trecut. Nu cred că în aceste condiţii se poate face o dezvoltare şi investiţii în infrastructură. Dacă aceste sume ar fi crescut, nu am fi avut avalanşa de cereri care au venit din partea primăriilor”.
Investiţiile Spitalului de Urgenţă, stabilite într-o şedinţă viitoare
În cele din urmă s-a trecut la discuţiile pe buget, însă spiritele s-au încins când s-a ajuns la sumele alocate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi ONG-urilor. „Pe parcursul anului trecut am avut foarte multe întâlniri cu conducerea spitalului, în cadrul cărora am încercat ca pe lângă banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii să venim şi noi cu o parte de finanţare din bugetul propriu. Tocmai din acest motiv se alocă 27 de miliarde pentru schimbarea ascensoarelor la spital, fiind o investiţie care a pornit anul trecut, dar nu a fost finalizată din cauza procedurilor ce trebuiau urmate. Din 19 miliarde de lei vechi pentru modernizarea etajelor 3 şi 4 de la secţia ATI din cadrul Spitalului nr. 1, lucrările fiind finalizate, a mai rămas un rest de plată de 120 de milioane lei vechi. Partea peisagistică nu cuprinde numai amenajarea unui parc. E vorba şi de realizarea unei intrări în spital, în acest moment accesul făcându-se foarte greoi”, a explicat Cristinel Iovan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, sumele alocate Spitalului Cinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Proiectul de buget pentru ONG-uri a trecut, ca şi cel al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cu amendamentul că la ultimul vor fi stabilite într-o şedinţă viitoare obiective de investiţii. Bugetul Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2012 a trecut de votul consilierilor judeţeni, acum mingea fiind în terenul consiliilor locale, care, conform legii, până la data de 6 februarie a.c. vor trebui să îşi voteze bugetele proprii.
ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU