10 ani de când România a devenit, oficial, membră a Uniunii Europene

0
1025

România aniversează, astăzi, 10 ani de la aderarea la UE, deceniu în care s-a aflat printre promotorii cei mai activi ai consolidării procesului de interegrare, se arată într-un comunicat remis Mediafax de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit căruia consolidarea integrării europene rămâne un obiectiv strategic. “Aniversăm astăzi, 1 ianuarie 2017, 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării României, ca stat membru UE, la procesul decizional european”, se arată în comunicatul MAE. Potrivit MAE, cei 10 ani au reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare, dezvoltare socio-economică, îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor români şi de valorificare a integrării în Piaţa Unică Europeană.

RO UEIstoria oficială a relaţiilor României cu Uniunea Europeană a început, de fapt, în iarna anului 1993, când s-a semnat acordul de asociere cu Uniunea.Peste exact doi ani acest acord intra în vigoare, iar în vara anului 1995 România prezenta cererea oficială de intrare în familia comunitară. Peste alţi doi ani, în iulie 1997, Comisia Europeana a prezentat “Opinia asupra cererii oficiale de aderare a României”. 1998 este anul când Comisia Europeană a prezentat primul Raport cu privire la progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor de aderare.

Într-o altă iarnă, cea a lui 1999, Consiliul European de la Helsinki decide deschiderea negocierilor de aderare cu România (alături de alte şase state candidate). În februarie 2000, are loc Conferinţa Interguvernamentală România-UE, când este lansat, în mod oficial, procesul de negociere a aderării României la Uniunea Europeană. La sfârşitul lui 2002, Consiliul European de la Copenhaga a exprimat sprijinul pentru obiectivul aderării României la Uniune în 2007.

La Consiliul European de la Salonic din vara lui 2003 s-a manifestat susţinerea pentru încheierea negocierilor de aderare ale României în anul 2004, iar calendarul aderării se stabilea oficial în decembrie şi prevedea semnarea Tratatului de Aderare cat mai curând posibil în 2005 şi aderarea efectiva la Uniunea Europeana în ianuarie 2007. Reconfirmarea calendarului de aderare s-a făcut în 2004, 2005, când au fost marcate diverse etape tehnice. Consiliul European de la Bruxelles din 16-17 decembrie 2004 a confirmat încheierea negocierilor de aderare cu România. În primăvara lui 2005, primeam avizul conform al Parlamentului European pentru semnarea Tratatului de aderare care era semnat în 25 aprilie la Luxemburg. Primul stat care a ratificat tratatul a fost Slovacia.

Primul raport de monitorizare pentru România a fost publicat în 25 octombrie 2005, iar în 26 septembrie 2006, Comisia Europeană dădea publicităţii ultimul astfel de raport în care este confirmată data de 1 ianuarie 2007 ca dată a aderării. În decembrie 2006, la Consiliul European de la Bruxelles aderarea se confirmă şi de la 1 ianuarie 2007 România devine oficial membră a Uniunii Europene.