Sute de copii din Dolj şi Olt, aşteptaţi la Zilele „Elena Farago”

0
577

În fiecare lună martie, printr-o tradiţie de peste trei decenii, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează Zilele „Elena Farago”, cu scopul, pe de o parte, de a omagia personalitatea Elenei Farago – poeta copiilor, iar pe de altă parte, de a atrage către opera acesteia numeroasele grupuri de preşcolari şi şcolari care pot vizita, în această perioadă, Casa Memorială „Elena Farago”, aflată în aceeaşi curte cu instituţia. Și în acest an, biblioteca a pregătit un program de manifestări culturale, pe care îl va derula în perioada 27-30 martie, în parteneriat cu mai multe grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee din Craiova şi judeţul Dolj, dar şi din Olt.

casa memoriala elena farago 1Dedicate împlinirii a 139 de ani de la naşterea poetei Elena Farago, scriitoare, traducătoare şi Cetăţean de onoare al oraşului Craiova, precum şi directoarea Fundaţiei „Aman”, Zilele „Elena Farago”  vor atrage şi în acest an, ca de obicei, sute de şcolari şi preşcolari, însoţiţi de cadre didactice. Pe parcursul acestor zile, ei vor putea vizita Casa Memorială „Elena Farago”, aflată în centrul oraşului, în aceeaşi curte cu sediul central al bibliotecii. În camerele locuite cândva de poetă se găsesc 396 de exponate: cărţi, reviste, documente originale, fotocopii, fotografii ale familiei, scrisori, piese de mobilier şi alte obiecte care au aparţinut scriitoarei şi familiei sale.

Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare, cu acest prilej, atât printr-o expoziţie de carte, prin recitaluri prezentate de elevi, vizionarea filmului documentar „Personalităţi craiovene: Elena Farago (1878 – 1954)”, cât şi prin concursul cu tema „Elena Farago – prietena copiilor”. Ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, competiţia este organizată în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 22 „Mircea Eliade” şi se va desfăşura miercuri, 29 martie, de la ora 13.30, la Ludotecă, sub coordonarea prof. Elena Gavrilă.

Între instituţiile de învăţământ care s-au arătat interesate de programul Zilelor „Elena Farago” se numără Grădiniţa „Elena Farago”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială Coţofenii din Dos (luni, 27 martie), Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Bîrza-Olt, Școala Gimnazială „Eliza Opran” Işalniţa, Colegiul Naţional „Ștefan Velovan” (marţi, 28 martie), Grădiniţa Ethos, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” (miercuri, 29 martie), Școala Gimnazială Bobiceşti Olt, Liceul „Matei Basarab”, Colegiul Naţional „Carol I” (joi, 30 martie).

***

Elena FaragoElena Farago s-a născut la 29 martie 1878, în Bârlad, iar în 1907 s-a stabilit la Craiova. A fost numită directoare a Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman” (muzeu, bibliotecă şi pinacotecă) în 1921 şi a condus această instituţie peste trei decenii. În această calitate a locuit în casa lăsată de testatori pentru personalul bibliotecii. A publicat în ziarele şi revistele timpului încă din 1898. Încurajată de N. Iorga, a publicat primul său volum de poezii, „Versuri” (Ed. „Luceafărul”, 1906). A scris poezii, a tradus din operele unor scriitori francezi şi a colaborat la reviste literare. Laureată a Academiei Române, a Comitetului Franco-Român „Femina”, decorată de regele României, Carol al II-lea, a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură în 1938. A fost declarată Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova în anul 1947, recunoscându-i-se astfel meritele literare şi culturale, fiind considerată „o mândrie a oraşului nostru, o parte din gloria sa se răsfrânge şi asupra oraşului nostru, unde a creat toată opera sa”, potrivit Deciziei 6000/21 aprilie 1947, emisă de Primăria Craiova.