O mai bună etichetare a alimentelor = Consumatori mai bine informaţi

0
785

Ieri a fost lansat o nouă etapă a Campaniei Naţionale – “Citeşte eticheta!”, destinată produselor agroalimentare. Comisia Europeană ia măsuri care vizează protecţia consumatorilor şi garantarea integrităţii produselor alimentare ambalate comercializate în UE – ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevarul despre conţinutul acestuia. Normele UE privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie să fie informaţi în legătură cu ceea ce cumpară şi toate ingredientele trebuie să figureze pe eticheta ambalajului.

Faptul că în compoziţia produselor din carne de vită s-a identificat prezenţa cărnii de cal arată că această cerinţa fundamentală nu este întotdeauna respectată. „Carnea de cal poate fi comercializată în UE, doar ca, la fel ca orice alt ingredient, trebuie să fie indicată pe etichetă. Statele membre au luat măsurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate în mod corespunzător să fie scoase de pe piaţă. Comisia a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o lună şi îşi propune să identifice prezenţa nedeclarată a cărnii de cal în compoziţia produselor, precum şi a cărnii de cal care conţine fenilbutazona. Este ilegala administrarea de fenilbutazona animalelor destinate consumului uman”, se precizează într-un comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România. Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele să indice dacă proteinele adăugate la produsele din carne provin de la acelaşi tip de animal. Comisia se pregăteşte să facă propuneri cu privire la: îmbunătăţirea armonizării sancţiunilor în caz de fraudă în lantul de aprovizionare; extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouale, mierea şi carnea provenind din afara UE) şi toate tipurile de carne.

 

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apară drepturile consumatorilor.