Informare şi pregătire gratuite pentru tinerii care doresc să devină oameni de afaceri

0
296

Peste 1.800 de persoane interesate de iniţierea unei afaceri au beneficiat, în perioada  ianuarie 2011 – decembrie 2012, de cursuri gratuite de formare antreprenorială, graţie proiectului „Dezvoltarea inovaţiei, creativităţii, responsabilităţii şi sustenabilităţii antreprenoriatului strategic românesc”, implementat de Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă (ARTI) în parteneriat cu SIVECO România şi Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Toate cele 16 training-uri profesionale vor fi reluate anul acesta, în varianta online. Cei mai buni trei absolvenţi vor beneficia de un premiu constând în susţinere financiară şi consiliere de specialitate în vederea iniţierii unei activităţi de business.

Proiectul „Dezvoltarea inovaţiei, creativităţii, responsabilităţii şi sustenabilitaţii antreprenoriatului strategic românesc” se desfăşoară sub sloganul „Fii tânăr antreprenor pentru viitor!”, pe o perioada de 36 de luni, şi are ca obiectiv principal dezvoltarea competenţelor manageriale şi antreprenoriale, precum şi promovarea culturii de business, în vederea creşterii competitivităţii şi generării unui număr crescut de afaceri.

Lansarea  proiectului a avut loc pe 27 ianuarie 2011, în Sala „Gheorghe Hagi” a Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. A urmat organizarea a şase conferinţe regionale pentru promovarea şi încurajarea antreprenoriatului. Fiecare eveniment în parte a fost structurat pe patru teme principale: antreprenoriatul strategic – opţiune pentru depăşirea crizei economice, avantajele competitive ale tinerilor antreprenori – entuziasm, creativitate şi inovaţie, beneficiile antreprenoriatului social şi exemple de bune practici – modele de business. Conferinţele au fost organizate în mai multe oraşe din ţară: Craiova, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa. În toate aceste localităţi au fost înfiinţate, în perioada septembrie-octombrie 2011, centre regionale de formare antreprenorială.

Din februarie 2012 centrele găzduiesc cursuri de pregătire profesională adresate persoanelor interesate în iniţierea unei afaceri. Cele 16 training-uri acoperă întreaga arie de formare în domeniul antreprenoriatului: Manager proiect, Manager resurse umane, Manager al sistemului de management securitate şi sănătate în muncă, Manager de inovare, Manager îmbunătăţire procese, Expert evaluator de întreprinderi, Cercetător economist în marketing, Contabil, Asistent  relaţii publice şi comunicare, Agent comercial, Competenţe sociale şi civice (responsabilitatea socială a companiei), Competenţe antreprenoriale (leadership), Competenţe antreprenoriale (negociere), Competenţe antreprenoriale (legislaţie comercială), Competenţe informatice (TIC) – elemente suport în managementul firmă – Microsoft Project şi Managementul documentelor.

«Cel mai important eveniment organizat în anul 2012 în cadrul proiectului a fost reprezentat de conferinţele regionale „Rolul inovării în crearea şi dezvoltarea de noi afaceri”. Acestea s-au desfăşurat în luna iunie, în Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Cluj-Napoca. Absolvenţii cursurilor noastre de formare profesională au avut posibilitatea de a învăţa tainele inovării în afaceri de la expertul american în domeniu John Gongwer»,  a precizat Cristina Catană, manager de proiect.

Până la finalul proiectului, 4.830 de persoane care doresc să înceapă o activitate de business vor beneficia, în mod gratuit, de această ofertă de formare. Cei mai buni 600 de cursanţi vor avea ocazia să-şi aprofundeze cunoştinţele în cadrul a 15 workshop-uri organizate pe tema antreprenoriatului. Trei dintre aceştia vor fi premiaţi pentru rezultatele, creativitatea şi implicarea în activităţile desfăşurate pe perioada trainingului. Aceştia vor fi sprijiniţi să-şi pună în aplicare propriile idei de afaceri.

 

Cristina Catană, manager proiect: „Un astfel de proiect vine să sprijine viitorii antreprenori în demersul lor de a-şi construi o carieră, de a fundamenta informaţii pe care le-au dobândit până în prezent şi de a-şi obţine independenţa financiară într-un mod responsabil, orientat către schimbare, inovaţie şi creativitate. Formarea resurselor umane este o componentă esenţială spre care trebuie să ne orientăm eforturile în vederea obţinerii performanţei în toate domeniile, în special în dezvoltarea culturii antreprenoriale”.