Scandal rasist în Ungaria

0
372
Zsolt Bayer

Un scandal a izbucnit în Ungaria după ce un fondator al FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, a cerut „eliminarea animalelor de ţigani”, provocând reacţii de condamnare nu doar din partea opoziţiei, ci şi a partidului aflat la guvernare, scrie AFP. Afirmaţia a fost făcută în cotidianul Magyar Hirlap, iar autor este ziaristul Zsolt Bayer. Cunoscut ca un apropiat al lui Viktor Orban, acesta a scris că „animalele de ţigani” nu sunt demne de a fi considerate fiinţe umane, deoarece „îşi fac nevoile unde vor” şi o bună parte din romi sunt „asasini” care trebuie „eliminaţi”.

Publicate sâmbătă, afirmaţiile au trecut aproape neobservate până când ministrul Justiţiei şi Administraţiei, Tibor Navracsics, membru al FIDESZ, a declarat, luni seara, la postul de televiziune ATV, că Bayer nu are ce căuta în partidul condus de Orban. „O persoană care compară un grup de persoane cu animalele nu-şi are locul în comunitatea noastră”, a declarat el. Partidul DK (coaliţia democratică) al fostului premier Ferenc Gyurcsany a cerut procurorului general să deschidă o anchetă împotriva lui Zsolt Bayer pentru incitare la ură şi a anunţat că va organiza un protest duminică, 13 ianuarie.

Bayer a provocat mai multe scandaluri in Ungaria. În ianuarie 2011 a publicat un articol în care afirma că numele „Cohen, Cohn-Bendit şi Schiff” sunt evreieşti, făcând referire la ziaristul Nick Cohen, de la The Observer, la deputatul ecologist european Daniel Cohn-Bendit şi la pianistul ungar Andras Schiff. În 2008, a scris un articol împotriva evreilor ungari care „îşi suflă nasul în piscinele Ungariei”.