Şmecherii care truchează licitaţiile publice, denunţaţi de Victor Ponta

0
363
Victor Ponta

Oricâte guverne s-ar schimba în România nu îşi vor putea implementa politicile atâta timp cât la stat sunt angajaţi unii „profesionişti” care ştiu exact cum să încline balanţa în favoarea unor societăţi comerciale „prietene”. Ei sunt oamenii „de bază” ai unui întreg sistem de deturnare a fondurilor publice. Aceştia au lucrat pentru toate partidele. În ultima şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta le-a transmis un mesaj, că nu le mai înghite „abuzurile şi şmecheriile„. Să înţelegem că a început o luptă cu cei care au făcut legea până acum. Rămâne de văzut cum se va termina, pentru că Victor Ponta a spus că nu doreşte să spună că l-a învins sistemul.  

De ani de zile, presa din România, a scris despre metodele specifice de atribuire a licitaţiilor publice către clientela politică, dar nimeni nu a reacţionat. Greul îl duce românul de rând, nu parlamentarul, ministrul, secretarul de stat sau toată directorimea din aparatul de stat. Se pare că cei care fac toate manevrele au trebuit să îl supere pe premierul Victor Ponta pentru a primii un semnal, că nu mai sunt toleraţi. În şedinţa de guvern din 4 ianuarie a.c., Victor Ponta a prezentat câteva cazuri, care caracterizează întreg sistemul. „Vă dau un alt exemplu, şi aici domnul ministru Teodorovici, împreună cu ANRMAP, şi, sigur, cu justiţia, vă rog să-mi găsiţi soluţia juridică, că eu unul nu mai sunt dispus să înghit abuzurile şi şmecheriile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Vreau să vă spun că dumneavoastră v-aţi agitat, aţi scos la concesiune Comarnic – Braşov, că până-l facem cu sens unic, dublu, triplu, dacă nu facem autostradă tot o să ne blocăm pe Comarnic – Braşov. CNSC a muncit tare pe 21 decembrie 2012 şi a suspendat procedura. Pentru când? Pentru “sfântu’ aşteaptă”. Avem bani europeni pentru dosarul electronic de sănătate. CNSC a muncit în 7 decembrie 2012, l-a suspendat, nu mai facem dosar electronic de sănătate. Şi cred că mai pot să dau vreo mie de exemple în care, te duci la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor; eu ştiu cine şi de ce l-a pus acolo pe domnul preşedinte, nu mă interesează apartenenţa lui politică, mă interesează că n-o să stau să nu fac Comarnic – Braşov că nu vrea domnul preşedinte”, a spus Victor Ponta.

„Pe toţi cei care vă spun cum nu se poate schimbaţi-i din funcţie”

Victor Ponta a continuat şi a explicat şi metodele prin care aceştia truchează licitaţiile publice şi le-a atras atenţia miniştrilor că trebuie să scape de ei dacă vor ca sutele de instituţii pe care le au în subordine să funcţioneze. „Vă rog pe toţi miniştrii, aveţi în subordine zeci şi sute de instituţii care nu sunt nici PDL-iste nici USL-iste, sunt ale lor şi nu putem să-i mişcăm în nici un fel. Ei sunt acolo de ani de zile, o duc bine, ne cer bugete la început de an şi după aia ne spun cum nu se poate face. Cum se poate face nu ne-a zis nimeni, niciodată, că nu scrie aici, când se suspendă toate licitaţiile astea, nu ne spun cum să le facem, ne spun doar că nu se pot face, să nu le facem, că nu a câştigat cine trebuie licitaţia şi să mai facem până câştigă cine trebuie. Deci, vă rog pe toţi să folosim această legitimitate pe care ne-a dat-o votul popular, să schimbăm toţi aceşti birocraţi şi şmecheri care, de ani de zile, pe toate guvernele le căpuşează în acelaşi fel. (…) Pe toţi cei care vă spun cum nu se poate schimbaţi-i din funcţie şi aduceţi-i pe cei care vă spun cum se poate face, legal, transparent, dar cum se poate. Cum nu se poate am auzit de un milion de ori. Şi n-am ajuns prim-ministru şi dvs la guvernare ca să ne mai spună tot aceiaşi şmecheri ce nu se poate face. Eu vreau să ştiu cum se poate face”, le-a transmis Victor Ponta miniştrilor din Cabinet. Ce a spus Victor Ponta nu este o noutate. Aceste metode se practică la toate nivelurile şi nici nu este nevoie să se ajungă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pentru că lucrurile se rezolvă cu comisiile de licitaţii. Cei pierzători din toate aceste afaceri ies contribuabilii care plătesc taxe şi impozite dar nu au drumuri bune, spitale moderne sau şcoli unde copiii să înveţe în condiţii omeneşti.