Ieri, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Sud-Vest Oltenia, denumit în continuare O.I.R.P.O.S.D.R.U. Sud-Vest Oltenia, a prezentat raportul de activitate pe 2012. În acest moment se află în implementare un număr de 74 de proiecte, cu o valoare a finanţării de 411 235 895,31 RON, şi a finalizat 71 de proiecte, cu o valoare a finanţării de 188 444 590,94 RON. O.I.R.P.O.S.D.R.U. Sud-Vest Oltenia este instituţie publică cu reprezentare regională, având sediul central în Craiova şi reprezentanţe în reşedinţele de judeţ din Mehedinţi, Vâlcea şi Gorj.
O.I.R.P.O.S.D.R.U. S-V Oltenia are rolul de a gestiona, la nivel regional, schemele pentru dezvoltarea resurselor umane, finanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. O.I.R.P.O.S.D.R.U. Regiunea Sud-Vest Oltenia asigură implementarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în calitate de organism intermediar, pe baza prevederilor „Acordului de delegare de funcţii” şi a Actelor Adiţionale la acesta, încheiate cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. „Obiectivul general al POSDRU îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane”, a precizat Mihaela Mocanu, directorul executiv al O.I.R.P.O.S.D.R.U. S-V Oltenia.
Două tipuri de cereri de propuneri de proiecte
La nivel naţional, valoarea contractelor aprobate cu finanţare din FSE prin POSDRU este de 80% din alocarea U.E. 2007- 2013, iar valoarea plăţilor către beneficiari este de aproximativ 22% din alocarea U.E. 2007-2013. Pentru implementarea domeniilor majore de intervenţie ale POSDRU, Organismele Intermediare responsabile pot lansa două tipuri de cereri de propuneri de proiecte. Primul tip: cereri de propuneri de proiecte cu evaluare continuă şi selecţie după termenul-limită de depunere şi acestea sunt proiectele strategice care au o perioadă de implementare de maximum trei ani, valoarea cuprinsă între 500.000-5.000.000 de euro şi se implementează în cel puţin două regiuni de dezvoltare regională. Cel de-al doilea tip: cereri de propuneri pentru proiecte cu evaluare şi selecţie continuă, care sunt proiectele de grant cu o perioada de implementare de maximum doi ani, valoarea cuprinsa între 50.000-500.000 de euro şi care se implementează într-o singură regiune.
178 de acte adiţionale la contractele de finanţare
Principalele activităţi desfăşurate în anul 2011 de O.I.R.P.O.S.D.R.U. Regiunea Sud-Vest Oltenia: participarea la reuniunile Comitetului de Monitorizare POSDRU; elaborarea şi transmiterea la AMPOSDRU a Rapoartelor Semestriale de Implementare (RSI), prin agregarea tuturor informaţiilor tehnice şi financiare a progreselor înregistrate în implementarea proiectelor monitorizate, pentru Domeniile Majore de Intervenţie gestionate de OIR POSDRU Regiunea Sud-Vest Olteni; raportarea trimestrială a îndeplinirii funcţiilor delegate prin Acordul de delegare; participarea în cadrul Comisiilor de Contestaţii pentru Cererile de propuneri de proiect. „Au fost analizate şi soluţionate un număr de 368 notificări şi 178 de acte adiţionale la contractele de finanţare gestionate de instituţia noastră. Pentru o implementare optimă a proiectelor au fost organizate lunar întâlniri cu beneficiarii de finanţare nerambursabilă, în cadrul cărora s-au discutat principalele probleme întâmpinate de aceştia”, a subliniat directorul executiv al O.I.R.P.O.S.D.R.U. S-V Oltenia.
54 de vizite de monitorizare
Pe de altă parte, s-au introdus cu celeritate datele tehnice din rapoartele tehnico-financiare în SMIS-CSNR şi în alte sisteme informatice de management POSDRU, fiind responsabili de acurateţea, integritatea şi nivelul de completare a datelor. „Au fost procesate opt de cereri de prefinanţare în valoare de 976 281,73 lei şi 136 de cereri de rambursare a cheltuielilor în valoare de 42 715 161,36 RON. Totodată, au fost verificate şi aprobate 136 de Rapoarte tehnico-financiare întocmite de beneficiari şi au fost efectuate 43 de vizite la faţa locului şi 54 de vizite de monitorizare pentru a verifica dacă situaţiile prezentate în raport coincid cu ce există la faţa locului. Au fost implementate recomandările făcute de reprezentanţii Autorităţii de Audit şi au fost arhivate toate documentele rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate în anul 2011”, a mai spus Mihaela Mocanu. În luna noiembrie a acestui an a fost deschisă licitaţia de proiecte „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii – Regiunea Sud-Vest” aferenta Domeniului Major de Intervenţie 6.2, „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, cu o alocare financiară de 5.000.000 de euro.
Mihaela Mocanu, directorul executiv al OIR POS DRU S-V Oltenia: „Activitatea desfăşurată în cadrul OIRPOSDRU S-V OLTENIA contribuie la realizarea activităţilor stabilite în Planul de Acţiuni pentru realizarea în judeţ a obiectivelor stabilite în Programul de Guvernare, deoarece obiectivele propuse în cadrul proiectelor vor duce la creşterea gradului de flexibilitate a pieţei muncii, îmbunătăţirea accesului pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate sau dezvoltarea antreprenoriatului în judeţul Dolj”.
Dolj: 22 de proiecte – 154640199,1 RON
Vâlcea: 6 proiecte – 43448946,1 RON
Gorj: 5 proiecte – 10194693,1 RON
Olt: 3 proiecte – 34914584 RON
Mehedinţi: 2 proiecte – 8219181 RON