„Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth”, în premieră la Teatrul Naţional din Craiova

0
458

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” vă invită sâmbătă, 22 decembrie, ora 18.30, la premiera spectacolului „Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth”, în regia şi scenografia lui Janusz Wisniewski (Polonia). De două ori laureat al Premiului „First Fringe” (Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, Marea Britanie), reputatul regizor a ales să monteze pe scena craioveană un spectacol bazat pe texte din „Macbeth”, „Richard III”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Sonete” (W. Shakespeare), „Adventul”, (W.H. Auden), „Străbunii” (Adam Mickiewicz), „Dezideratul” (Max Ehrmann), dar şi texte din Biblie.

În rolurile principale: Adrian Andone (Macbeth), Cerasela Iosifescu (Lady Macbeth), Ion Colan (Duncan), Iulia Colan (Lady Macduff), cărora li se alătură aproape toţi actorii instituţiei craiovene – Mirela Cioabă, Nataşa Raab, Iulia Lazăr, Gabriela Baciu, Geni Macsim, Monica Ardeleanu, Gina Călinoiu, Anca Dinu, Tamara Popescu, Raluca Păun, Petra Zurba, Romaniţa Ionescu, Valeriu Dogaru, Nicolae Poghirc, Angel Rababoc, Cătălin Băicuş, Marian Politic, Ştefan Cepoi, Mircea Tudosă ş.a. De asemenea, din distribuţie face parte şi actorul Claudiu Bleonţ, care a mai colaborat cu Naţionalul craiovean pentru „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornişteanu, spectacol a cărui premieră a avut loc în această toamnă.

Muzica îi aparţine lui Jerzy Satanowski, coregrafia este realizată de Emil Wesolowsky, iar asistenţi regie sunt Gina Călinoiu şi Corina Druc. Traducerea poemului lui W.H. Auden a fost făcută de poeta Ioana Ieronim.

Actualmente regizor, scenograf şi artist grafic, Janusz Wisniewski a absolvit Academia de Teatru din Varşovia, Facultatea de Regie teatru, în anul 1978. În bogata sa carieră a montat spectacole de teatru şi operă la Nowy Theatre din Poznan (Polonia), Teatrul Naţional din Varşovia, Wroclaw Opera, Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Germania) sau Teatrul de Stat din Kassel (Germania). Primul său mare succes a fost „Panopticum à la Madame Tussaud sau Moartea Neagră. Paris 1680”, realizat la Teatrul Nowy din Poznan, prezentat pe scene din mai multe ţări şi distins cu numeroase premii. Următoarele sale montări, printre care „Manechinele”, operă de cameră de Zbigniew Rudzinski, „Sfârşitul Europei”, adaptare proprie după Goethe, „Flautul fermecat”, de Mozart, „Faust”, de Goethe, „Cele şapte păcate mortale”, de Kurt Weill, „Furtuna”, de William Shakespeare etc., i-au consolidat imaginea pe plan internaţional şi i-au adus, printre altele, Premiul „First Fringe” la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh (Marea Britanie) în 1985 şi 1990, Premiul Festivalului Internaţional „Nations’ Theatre” din Sofia, Premiul Golden Yorick la Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdansk, Premiul „Herald Angel” pentru excelenţă la Festivalul de la Edinburgh. Spectacolul său „Lobotomile”, produs de Teatrul Nowy din Poznan, a fost declarat în 2010 „Cel mai important spectacol al ultimului deceniu în Polonia” de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru.