Victor Ponta a anunţat componenţa noului guvern

0
299

Premierul Victor Ponta, flancat de liderii PNL şi PC, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, a anunţat, ieri, lista miniştrilor din noul Cabinet. Guvernul Ponta 2 va avea 20 de ministere, 6 miniştri delegaţi şi un vicepremier fără portofoliu. Vicepremierii sunt Gabriel Oprea – fără portofoliu, Liviu Dragnea – portofoliul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale şi Daniel Chiţoiu – portofoliul Finanţelor.

Pentru cele 20 de posturi de ministru au fost nominalizaţi: la Apărare – Mircea Duşa, Externe – Titus Corlăţean, Energie – Constantin Niţă, Comunicaţii – Dan Nica, Administraţie şi Dezvoltare Regională – Liviu Dragnea, Fonduri Europene – Eugen Teodorovici, Educaţie – Remus Pricopie, Mediu – Rovana Plumb, Ministerul Tineretului şi Sportului – Nicolae Bănicioiu, Finanţe – Daniel Chiţoiu, Sănătate – Eugen Nicolăescu, Cultură – Daniel Barbu, Agricultură – Daniel Constantin, Transporturi – Relu Fenechiu, Interne – Radu Stroe, Muncă – Mariana Câmpeanu, Păduri şi Ape – Lucia Varga, IMM, Turism şi Mediul de Afaceri – Maria Grapini, Justiţie – Mona Pivniceru şi Industrie şi Comerţ – Varujan Vosganian. Miniştri delegaţi vor fi, la Buget – Liviu Voinea, Dialog Social – Doina Pană, ministru coordonator pentru proiecte de infrastructură (în cadrul SGG) – Dan Şova, Cercetare Ştiinţifică – Mihnea Costoiu, Relaţia cu Parlamentul – Mihai Voicu, Românii de pretutindeni – Cristian David.

Andronescu, înlocuită de Pricopie

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei în Cabinetul Ponta 2, este chimist, specializat în comunicare şi relaţii publice, doctor în ştiinţe politice, fiind, totodată, un cunoscător al acestui minister, unde şi-a desfăşurat activitatea între 1996 şi 2003. În perioada 2001-2003 a deţinut funcţia de consilier al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Actualul preşedinte interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a fost propus pentru portofoliul Sănătăţii, funcţie pe care a mai ocupat-o în Cabinetul Tăriceanu, din 2005 până în 2008. Constantin Niţă, propunerea PSD pentru portofoliul Ministerului pentru Energie, este de profesie economist, specializat în marketing şi a mai fost ministru în 2009, în Cabinetul PSD-PDL, deţinând portofoliul IMM-urilor. Fostul lider al deputaţilor PSD, Mircea Duşa, preia Apărarea Naţională, după ce a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, iar din august ministru de Interne. Dan Nica, nominalizat din nou ca ministru al Comunicaţiilor, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2000-2004, în Guvernul Năstase. Titus Corlăţean, proaspăt senator de Bucureşti, a fost nominalizat din nou pentru Externe, el debutând ca diplomat în MAE şi concentrându-şi întreaga carieră pe politica externă.

Oprea îl va sfătui pe Ponta în domeniul securităţii naţionale

Actualul ministru al Economiei, liberalul Daniel Chiţoiu, este nominalizat pentru portofoliul Finanţelor, el fiind desemnat şi vicepremier. Liberalul Radu Stroe, cunoscut adversar politic al preşedintelui Traian Băsescu, a fost numit la Administraţie în august, iar acum este nominalizat pentru funcţia de ministru de Interne. Vicepreşedintele PC Maria Grapini, nominalizată pentru funcţia de ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, este una dintre cele mai de succes femei de afaceri din România. Deputatul PSD de Bistriţa Doina Pană, propusă ca ministru delegat pentru Dialog Social, are 55 de ani şi este de profesie inginer, însă de 29 de ani lucrează în învăţământ. Liderul UNPR Gabriel Oprea va deţine o funcţie onorifică, de vicepremier, el neavând portofoliu. Acesta îl va sfătui pe Victor Ponta în domeniul securităţii naţionale. Rovana Plumb, deputat, preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, a fost propusă pentru un nou mandat de ministru al Mediului, funcţie pe care o ocupă din luna mai.

Dragnea, cel mai influent om din Cabinetul Ponta 2

Senatorul PSD Dan Şova, critic acerb al lui Traian Băsescu, cel care se făcea remarcat prin declaraţii controversate despre Holocaust sau despre milionul de voturi anti-Băsescu pe care USL le aşteaptă din străinătate şi din liste suplimentare, este propus coordonator al proiectelor de infrastructură. Senatorul Eugen Orlando Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, el lucrând anterior în Ministerele de Externe şi de Integrare Europeană. Fostul ministru liberal al Internelor, Cristian David, este desemnat ministru delegat pentru Românii de pretutindeni. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, devine, prin desemnarea pentru preluarea funcţiei de viceprim-ministru şi a portofoliului Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, unul dintre cei mai influenţi oameni din Cabinetul Ponta I2. Influenţa sa se bazează în principal pe proiectul asumat de USL ca în cursul anului 2013 să elaboreze şi implementeze proiectul de regionalizare a României, al cărui artizan va fi Dragnea. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, propus pentru portofoliul Industriilor şi Comerţului, a coordonat Finanţele şi Economia în guvernarea Tăriceanu. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, are trei stagii de pregatire în străinătate, la Universitatea Paris IV, Universitatea Oxford şi Universitatea Harvard. Mihnea Costoiu este considerat omul de încredere al Ecaterinei Andronescu.

Noii miniştri, aprobaţi ieri de structurile de partid

Lista noilor miniştri a fost aprobată prin vot de conducerile PNL şi PSD chiar ieri dimineaţă, reunite în şedinţe cu puţin timp înaintea anunţării publice a acesteia de către premierul desemnat, Victor Ponta.