Dzambic şi Drăguşin au fost de neoprit marţi seara în meciul cu Gaz Metan – D&D pentru „double double”

0
390

În faţa a 4.000 de spectatori entuziaşti şi generoşi, baschetbaliştii de la SCM au câştigat ultimul joc de acasă în 2012

Reînvierea Sălii Polivalente a însemnat reapropierea craiovenilor de sport, edificiul resuscitat după 18 ani fiind practic o supapă mai mult decât necesară, în condiţiile absenţei Ştiinţei din fotbal. Dacă interesul fanilor era anticipat, o surpriză o constituie rezultatele aproape imediate ale echipelor masculine de baschet şi volei, care amplifică această dezmorţire a sportului din Bănie. Cele două formaţii se află pe podium la jumătatea sezonului, deşi nu erau incluse printre favorite la start. Marţi seara, circulaţia a avut iar de suferit în zona fostei Ciuperci”, fiindcă Polivalenta a fost luată cu asalt de suporteri, asistenţa fiind şi de această dată în jurul cotei 4.000. Deocamdată afluenţa a fost chiar peste aşteptări, dar în condiţiile accesului liber, de la anul biletul fiind obligatoriu.

Sute de jucării de pluş au invadat terenul

A fost însă şi o seară a mărinimiei, a altruismului, a implicării caritabile a craiovenilor, spre a bucura concetăţenii mai puţin favorizaţi de destin şi societate. O ploaie de jucării de pluş a acoperit podeaua Polivalentei înaintea meciului, fiindcă aproape toţi spectatorii au venit şi pentru a dona cel puţin un obiect care să-i bucure de Crăciun pe copiii de la un centru special din Bănie. De asemenea, voleibalistele şi handbalistele de la SCM „U” au colectat de la spectatori aproape 1.000 de euro pentru trupa artistică de surzi „No limits”, care a delectat publicul cu momente de dans impresionante. La pauză, uriaşul de 2,24 metri Ionuţ Drăguşin a „riscat” un look haios îmbrăcând un outfit alb-albastru de Moş Crăciun craiovean pentru copiii de la şcolile speciale  „Mina”, „Sf. Vasile” şi „Beethoven”, care au ocupat un sector al tribunelor de la Polivalentă, reacţia acestora fiind cea scontată.

Mititelu, unicul inamic

Polivalenta a devenit locul unde straturile sociale şi de vârstă ale Craiovei se întrepătrund. Tineri orgolioşi flămânzi de performanţă, bătrâni nostalgici care au prins marile izbânzi ale Craiovei sportive, oficialităţi care mai savurează încă laurii succesului electoral, femei care se bucură de un confort real şi nu se mai tem de violenţele verbale şi fizice de pe stadion, copii care tânjesc după modele reale, după eroi palpabili, care să-i ajute să se detaşeze de cei virtuali, regăsiţi doar pe monitoarele PC. Nu lipsesc galeriile, ca şi pe „Ion Oblemenco” distribuite în părţi opuse, cu încurajări perpetue, cu repertoriul cunoscut, dar din care nu lipsesc şi scandări grosolane, toate vizându-l pe gâdele Ştiinţei, Mititelu. Sunt momentele în care copiilor li se astupă urechile, căci sloganurile alăturate numelui Mititelu încep tot cu „M” şi nu se referă cu dat naibii la celălalt prenume al călăului infam, Marin. În preajma Crăciunului, acest Ebenezer Scrooge al Craiovei a fost înjurat inclusiv de la microfonul crainicului sălii.

„Turbo” şi „Gulliver”, vedete cu charismă

SCM Universitatea Craiova este o echipă care a ajuns pe locul 3 în principal datorită enuziasmului. A gestionat perfect emulaţia creată de selecta „Polivalentă”, de la a cărei redeschidere nu a mai pierdut decât un singur meci acasă, şi acela desfăşurat în „sala mică” din Valea Vlăicii. Are şi echipă de primele locuri, deşi cu siguranţă nu are lot de vârful clasamentului. Fără indisponibilul Miskovic, trupa lui Mandic înseamnă practic cei 5 titulari, cu Orbeanu sau Djurasovic pe post de substitut de conjuctură. Marţi, Dzambic, Seals şi Habus au fost nevoiţi să stea din nou pe teren toate cele 40 de minute. Fundaşul ras în cap a fost cel care a „arestat” din nou mingea, dând tonul jocului, dar şi al spectacolului în „Polivalentă”. Rade „Turbo” Dzambic a repetat performanţa de la Cluj şi a mai reuşit un „double double”, la fel ca şi Ionuţ Drăguşin, cei doi fiind artizanii unui succes meritat.  Dzambic a impulsionat sala atât prin cele 5 „triţe”, tot atâtea recuperări defensive, 10 assist-uri, dar şi prin gestica de şef de galerie. Sârbul care în prima zi a lui 2013 va împlini 33 de ani s-a cocoţat impetuos pe masa arbitrilor, precum Robert Licu când făcea Ştiinţa campioană la handbal acum două decenii, iar apoi părăsit terenul fluturând victorios un steag alb-albastru. Drăguşin a rămas favoritul fanilor, nu doar fiindcă a fost un Moş Crăciun original, ci şi datorită luptelor spectaculoase câştigate sub panou, celor 22 de puncte alăturându-le nu mai puţin de 14 recuperări pentru un „double double” de efect chiar în faţa foştilor coechipieri, pe care nu a ezitat să-i „căpăcească” în serie. Din duelul la înălţime cu Ivanovic, „Gulliver” Drăguşin s-a ales cu capul spart, însă mai avariat a fost sârbul, ambii evoluând cu faă în ultimul sfert.

Terminăm anul în sala liderului

SCM a fost echipa care a condus de la început până la sfârşit, iar avantajul a fost gestionat ideal pe final, când oboseala se resimte, cu atacuri prelungite şi defensivă atentă. Bureau nu a mai fost în forma de la Cluj şi după ce a acumulat rapid 3 greşeli personale a fost ţinut mai mult pe bancă, iar Seals s-a apropiat de o recoltă decentă de puncte, abia pe final, aportul său fiind mai consistent în defensivă. Nici Habus nu a mai strălucit ca altădată, însă nimic de reproşat în condiţiiile „băncii” deloc ofertante de care are parte Mandic, titularii fiind exploataţi intens şi fiind nevoiţi să-şi drămuiască efortul. Oaspeţii, pregătiţi de un fost component al marii echipe a Clujului din anii 90, Marcel Ţenter, au făcut un sezon remarcabil în Fiba Eurochalenge, atingând optimile, însă în Bănie nu au impresionat, evoluând, ca şi gazdele, doar cu 7 jucători. Fără Deven Mitchell şi St. John, accidentaţi şi cu Ivanovic dominat clar de Drăguşin, medieşenii au rezistat doar prin pătrunderile lui Graham şi speculările lui Mladenovic, iar diferenţa de 14 puncte a reflectat diferenţa de atitudine şi formă dintre cele două echipe. În week-end-ul acesta se încheie turul, iar sâmbătă, de la ora 19.45 (în direct la Digisport), craiovenii dispută cel mai dificil meci al sezonului, contra liderului CS Municipal Oradea, echipă care a pierdut un singur joc până acum.

 

SCM „U” Craiova – Gaz Metan Mediaş 82-68 (19-11, 20-17, 21-18, 22-22)

SCM Craiova: Habus (10 puncte), Drăguşin (22p), Bureau (8p), Dzambic (26p), Seals (14p). Au intrat: Orbeanu şi Djurasovic (2p). Antrenor: Andelko Mandic.

Gaz Metan: Mandache (10p), Ivanovic (9p), Mladenovic (15p), Graham (15p), Dundjerski (5p). Au intrat: Nicoară (9p) şi Gutoaia (5p). Antrenor: Marcel Ţenter.

Rezultatele etapei a 14-a: Timba Timişoara – Asesoft 69-102, BC Mureş – Atlassib 89-83, Mobitelco – CSM Oradea 82-84, CSM Bucureşti – Dinamo 101-54, CSS Giurgiu – BC Timişoara 68-79, Farul – Miercurea Ciuc 71-87, iar Energia – BCM Piteşti s-a jucat aseară.

 

Clasament: 1. CSM Oradea 27p, 2. BC Mureş Tg Mureş 24p, 3. SCM Craiova 24p, 4. CSM Bucureşti 23 p (13 meciuri), 5. BC Timişoara (13m), 6. Asesoft Ploieşti 23p (13m), 7. Mobitelco Cluj 22 p, 8. Atlassib Sibiu 21p, 9. Gaz Metan 21p, 10. Energia Rovinari 20p (13m), 11. CSS Giurgiu 19p, 12. BCM Piteşti 19p, 13. Timba Timişoara 18p, 14. M. Ciuc 17p, 15. Farul 15p, 16. Dinamo 14p.