Contabilul de la Greceşti găsit cu lipsuri de 25.311 lei în casierie

0
351
Aristică Voinescu

Administrația publică locală trebuie să se reformeze începând cu profesionalizarea personalului. Nu poți avea rezultate având în aparatul unității administrativ teritoriale funcționari slab pregătiți, mediocrii, incapabili să se adapteze vremurilor și regulilor impuse de Uniunea Europeană, și care se mai uită să bage și mâna în banii publici. Ori, tocmai de acest sindrom suferă majoritatea primăriilor din Dolj. 

O primărie, oricare ar fi ea, trebuie să aibă buni secretarul și contabilul. Dacă persoanele care ocupă aceste două funcții sunt bine pregătiți, atunci posibilitatea să apară probleme într-o astfel de instituție este destul de redusă. Dar când contabilul nu își face treaba, atunci pot apărea tot felul de sincope. Un exemplu în acest sens poate fi Aristică Voinescu, contabilul Primăriei Grecești, care, conform Camerei de Conturi Dolj, în 2010, a elaborat și fundamentat bugetul  „cu nerespectare metodologiei și legislației în vigoare. Nu s-au prevăzut credite bugetare pentru constituirea fondului de rezervă bugetară”. Ori dacă de la început pleci la drum cu nerespectarea legii, este greu de crezut că pe parcursul unui an nu vei mai comite și alte încălcări ale acesteia. Tot un raport al Camerei de Conturi Dolj despre organizarea și conducerea contabilității în conformitate cu prevederile legale spune că: „Instituția nu a întocmit și utilizat în toate cazurile documente financiar-contabile prevăzute de lege (note de recepție, bonuri de consum, propunere de angajare a unei cheltuieli și angajament bugetar) și nu s-a ținut evidenţa angajamentelor bugetare şi legale”.

Nu a luat măsuri pentru colectarea taxelor și impozitelor

Modul de organizare şi ţinere a evidenţei patrimoniului a fost și el deficitar. „Nu s-a calculat şi înregistrat amortizarea activelor fixe corporale şi necorporale. Nu s-au dispus măsurile necesare pentru organizarea controlului intern, nu au fost stabilite, actualizate şi detaliate în anexe obiectivele verificării pe care le urmăreşte persoana desemnată să acorde viza CFPP, nu s-a făcut verificarea tuturor operaţiunilor care fac obiectul controlului financiar preventiv propriu”, arată raportul Camerei de Conturi Dolj. Gradul scăzut de recoltare a taxelor și impozitelor i se poate imputa tot contabilului Aristică Voinescu. ”Nu s-a efectuat evaluarea faptică a materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care trebuiau calculate veniturile proprii cuprinse în proiectul bugetului local, nu s-au întocmit programe de control lunare, pentru verificarea obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice şi juridice, nu a existat concordanță între evidența fiscală și evidența financiar-contabilă, nu au fost emise titluri executorii și nu au fost comunicate somații către toți contribuabilii care au înregistrat debite restante, nu au fost întreprinse măsuri de executare silită a debitelor restante”, mai spune raportul Camerei de Conturi.

„Nu a fost încheiat contract de garanție cu casierul instituției”

Inventarierea patrimoniului nu s-a făcut cu respectarea în totalitate a legislației în vigoare. Inspectorii Camerei de Conturi Dolj au ajuns la concluzia că: „În perioada 31.12.2004 – 31.12.2010, instituția nu a efectuat nici o operațiune de reevaluare a activelor fixe din patrimoniu”. Mai mult decât atât, au găsit mari probleme la casierie, unde se pare că interesul contabilului era cel mai focusat: „Nu s-a verificat legalitatea și realitatea documentelor anexate la registrele de casă, nu a fost încheiat contract de garanție cu casierul instituției și nu a fost constituită garanție în numerar în cuantum de 1 până la 3 salarii lunare, nu s-a efectuat controlul inopinat al casieriei cel puţin o data pe luna. Legalitatea plăților privind deplasările interne efectuate de personalul instituției: S-au înregistrat plăţi nelegale în sumă de 803 lei reprezentând deplasări ale personalului propriu, fără a avea la bază documente întocmite şi aprobate conform legii”.

Nu a justificat cu documente sumele ridicate din casierie

Contabilul Primărie Grecești, Aristică Voinescu, s-a comportat ca un boier pe moșie, tăind și spânzură, crezând că nu trebuie să dea seamă nimănui. „S-au constatat lipsuri de numerar în casieria unităţii în sumă totală de 25.311 lei datorită neînregistrării, nedepunerii în casierie a tuturor sumelor încasate şi a nejustificării cu documente a tuturor sumelor ridicate în numerar din casierie”, mai evidențiază raportul inspectorilor de la Camera de Conturi Dolj, care au recomandat: „Înlăturarea neregulilor constatate în activitatea financiar-contabilă şi/sau fiscală verificată; Stabilirea întinderii prejudiciilor și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora”.

Supărat că i-a fost schimbată casiera cu care colabora

Că Aristică Voinescu a contestat raportul Camerei de Conturi Dolj și a cerut o expertiză financiar-contabilă, care a scos în evidență nereguli mult mai mari, este și asta adevărat. La ora actuală, contabilul Aristică Voinescu este în continuare în funcție. Fără să fi pățit nimic. Tot el este puțin cam supărat, că din casieria Primăriei Grecești  nu mai poate să scoată bani cash fără să întocmească toate documentele necesare. Poate pentru că a fost schimbată casiera, care colabora îndeaproape cu Aristică Voinescu. Legea ar trebui să fie de așa natură, ca atunci, când sunt constatate nereguli, persoana care le-a comis, să fie dată afară din serviciu și de la ea să se recupereze și daunele comise. La noi legislația este mai complicată și persoane ca Aristică Voinescu sunt păstrați în sistem în continuare, în defavoarea unor oameni profesioniști, care ar pune umărul la dezvoltarea unei comunități și nu ar umbla cu asemenea găinării.