Filarmonica „Oltenia”: concert aniversar, cu dirijorul Leonardo Quadrini şi violoncelistul Ştefan Cazacu

0
311

Începe sărbătoarea Filarmonicii „Oltenia”! De astăzi până pe data de 21 decembrie, instituţia organizează o serie de manifestări muzicale aniversare, marcând, astfel, împlinirea a 108 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova şi a 65 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Stat „Oltenia”. Prima dintre ele are loc astă-seară, de la ora 19.00: concertul simfonic susţinut de Orchestra craioveană condusă de dirijorul Leonardo Quadrini, din Italia, solist fiind apreciatul violoncelist Ştefan Cazacu, câştigătorul Marelui Premiu, ca reprezentant al României, la Concursul „Eurovision Young Musicians” (Viena, 2010).

Două prime audiţii vor asculta melomanii cu acest prilej: Tarantella, op. 44, nr. 6, şi Simfonia a II-a în Fa major, op. 81, ambele ale compozitorului Giuseppe Martucci (1856-1909), considerat părintele simfonismului italian sau, mai precis, fondatorul muzicii simfonice italiene. Oferite spre audiţie sunt şi Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33, de Piotr Ilici Ceaikovski. Biletele pentru concert se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţul de 15 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei).

În programul aniversar mai figurează vernisajul expoziţiei documentare «Filarmonica de Stat „Oltenia” în imagini» şi festivitatea de acordare a titlului de „Membru de Onoare” al Filarmonicii de Stat „Oltenia” foştilor artişti interpreţi ai Filarmonicii, urmate de un concert cu maestrul Octav Calleya (Spania) la pupitrul dirijoral (14 decembrie), colocviul „Viaţa muzicală a Craiovei – Ieri şi azi” (17 decembrie) şi concertul extraordinar de Crăciun „Christmas Songs” – Colinde de pretutindeni (21 decembrie).

Născut în Italia, la Benevento, Leonardo Quadrini a urmat studiile muzicale la Conservatoarele din Napoli, Roma şi Milano, obţinând diplome de absolvire în multiple specializări: dirijat de cor şi de orchestră, pian, orgă, clavecin, compoziţie. A susţinut peste 2000 de concerte în calitate de dirijor, pianist, organist şi clavecinist în întreaga lume şi a fost prezent în juriile unor prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale. În prezent, este titular al Catedrei de orchestraţie la Conservatorul de Stat „Nicola Sala” din Benevento, al Catedrelor de orchestraţie şi de muzică de cameră la Conservatoarele din Foggia, Matera, Cosenza, Perugia, Potenza şi Avellino. Pentru merite artistice de excepţie, i s-au acordat premii şi distincţii importante: „Arco d’argento” („Lyons Club”, Benevento), „Emblema del Salotto Collarile”, Premiul „Ciro” (din partea jurnalului „Sanniosport”), „Ambasciatore del Sannio nel Mondo” (din partea administraţiei provinciei Benevento). Leonardo Quadrini a deţinut, în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, funcţia de inspector onorific pentru conservarea orgilor istorice (1991-2001), ca şi statutul de director artistic onorific al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova (2005-2012).

Ştefan Cazacu s-a născut la 23 ianuarie 1994 şi a început studiul violoncelului la vârsta de şase ani, sub îndrumarea tatălui său, reputatul muzician Marin Cazacu. A absolvit Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa prof. Anca Vartolomei, iar în prezent este student în anul I la Universitatea Naţională de Muzică din capitală, la clasa prof. Răzvan Suma. Din 2004 până în prezent a obţinut Titlul de Laureat, cu Premiul I, la toate Olimpiadele Naţionale de Interpretare Instrumentală, tânărul violoncelist mândrindu-se cu un palmares impresionant. Ştefan Cazacu a susţinut recitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate (Olanda, Italia, Belgia, Slovacia, Austria, Israel) şi a concertat sub bagheta unor reputaţi dirijori, precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Theo Wolters, Tiberiu Soare ş.a.

Filarmonica de Stat „Oltenia” a fost înfiinţată prin Legea nr. 131/17 aprilie 1947, adoptată de Adunarea Deputaţilor şi promulgată de Regele Mihai I. A doua zi a şi avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice „Oltenia”. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. De asemenea, în programul concertului  din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, „Eroica” de Ludwig van Beethoven şi Uvertura la opera Ruslan şi Ludmila de Mihail Glinka. Stagiunea 1947-1948 avea să confere o tot mai pronunţată continuitate acestei orchestre, care număra aproximativ 65 de instrumentişti, dintre care 47 erau craioveni. Conducerea Filarmonicii „Oltenia” i-a fost încredinţată lui Gheorghe Petrescu, la data respectivă principalul animator al vieţii muzicale craiovene. De la început s-a acordat o importanţă deosebită promovării muzicii autohtone. Se cântau lucrări de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu ş.a.