Cine ne ajută să ne alegem cariera?

0
436

În era comunistă opţiunea pentru o profesie sau alta părea să nu ridice probleme prea mari, poate pentru că variantele erau limitate iar descrierea posturillor lipsită de ambiguităţi sau poate pentru că oamenii nu erau frământaţi de probleme filosofice ca „menirea lor” din cauza problemelor existenţiale ca, „cine se trezeşte mâine să stea la coadă la lapte”.

Pentru că între timp problema cu laptele s-a rezolvat, sau cel puţin cea a „cozii”, oamenii sunt liberi să-şi pună tot felul de alte probleme şi să caute răspuns la întrebările care-i preocupă, iar profesia este, cu siguranţă, un subiect de interes. În acelaşi timp, odată cu pătrunderea economiei de piaţă pe tărâmul mioritic, domeniile de activitate s-au diversificat, conducând spre o mai largă varietate de profesii şi spre o alegere mai dificilă a locului de muncă potrivit. În virtutea acestui raţionament, lucrurile par să se fi complicat în privinţa opţiunii pentru viitoarea profesie.

Aşadar, cine ne ajută să ne alegem cariera? Unii ştiu de când pot pronunţa cuvântul doctor, că vor să devină medici, iar alţii ştiu că pur şi simplu maşinile sunt pasiunea lor. Dar câţi oameni îşi cunosc atât de bine calităţile sau pasiunile pentru a alege, singuri şi înainte de vârsta majoratului, domeniul în care vor munci până în momentul pensionării.

În sprijinul celor mulţi, care au întrebări legate de viitoarea carieră, vine activitatea Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională (C.C.O.P.) din cadrul Universităţii din Craiova. Publicul ţintă al Centrului sunt studenţi ai Universităţii, cei care sunt nehotărâţi în privinţa alegerii carierei, au dificultăţi în găsirea unei slujbe sau cei care doresc să dobândească abilitâţi noi, utile pentru obţinerea unui loc de muncă şi la locul de muncă.

Studenţii care apelează la specialiştii Centrului beneficiază în mod gratuit de consiliere psihologică şi consiliere pentru carieră. Un prim pas în evaluarea studenţilor este testul care le „măsoară” aptitudinile, în funcţie de rezultatele căruia psihologul Centrului realizează orientarea personalizată în carieră. Acest test identifică interesele, valorile şi abilităţile subiecţilor, astfel că, activitatea C.C.O.P. începe cu autocunoaşterea, validând maxima atribuită lui Socrate „cunoaşte-te pe tine însuţi” şi utilitatea ei şi în alegerea carierei.

După această etapă, sociologul Centrului, Cristina Soare, împreună cu specialiştii în resurse umane lucrează cu studenţii pentru dezvoltarea aptitudinilor personale şi pentru construirea unui plan de carieră. Activităţile şi trainingurile organizate de C.C.O.P îi învaţă pe tineri să-şi realizeze C.V.-ul şi scrisoarea de intenţie sau să îşi dezvolte abilităţile de comunicare şi lucru în echipă, având drept obiectiv un management eficient al carierei.

Dacă în trecut ne alegeam profesia singuri sau cel mult ajutaţi de părinţi sau profesori, iată că acum putem solicita ajutorul specialiştilor pentru a decide dacă vom îmbrăca halatul alb sau vom alege poate o carieră artistică. Iar criteriile sunt cele pe care noi înşine le vom fixa. Fie că le cunoaştem sau nu, semnele indicatoare se află în noi iar cu ajutorul sociologului şi psihologului vor ieşi mai uşor la suprafaţa.