Ziua Naţională, sărbătorită cu fast de craioveni

0
307

Câteva sute de craioveni au venit, sâmbătă dimineaţa, în Piaţa „Al.I. Cuza” pentru a lua parte la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României. Profitând de vremea frumoasă, dar şi de zilele libere oferite în acest an, locuitorii din Bănie au ieşit în număr mare în centrul Craiovei,  arătându-se încântaţi îndeosebi de defilarea militarilor de la Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roşii”, a jandarmilor, pompierilor, dar şi a Poliţiei Locale Craiova. 

Manifestările au început cu intonarea Imnului naţional al României de către fanfara militară şi, într-un glas, de numărul mare de craioveni care au fost prezenţi în centrul Craiovei. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei a oficiat apoi o slujbă de „Te Deum”, după care oficialităţile judeţene şi locale, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, au rostit cuvântări despre semnificaţia istorică a zilei de 1 Decembrie.  Fiecare şi-a încheiat discursurile cu mesajul de „La mulţi ani!”, transmis atât cetăţenilor judeţului, cât şi românilor de pretutindeni.

Ion Prioteasa: „Să nu uităm că prima unire a fost înfăptuită de un oltean”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat faptul că prima unire a fost înfăptuită de un oltean, banul Craiovei Mihai Viteazul, iar acesta este un motiv de laudă pentru noi. «În urmă cu 94 de ani, peste 100.000 de oameni sosiţi la Alba Iulia au strigat „Unire!”, unirea românilor din Transilvania şi vechiul regat. Ei au făurit atunci o naţiune, să jurăm credinţă de aici înainte numai naţiunii române. Sunt cuvintele care au legitimat voinţa tuturor românilor, rostite de omul politic Vasile Goldiş. Nu trebuie să uităm însă că prima unire a fost înfăptuită de un oltean, de banul Craiovei Mihai Viteazul, primul domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi al Moldovei. Ziua Naţională a României este o zi al cărei ecou readuce în memoria noastră tot ceea ce poporul nostru a făurit de-a lungul existenţei sale. Suntem datori astăzi, când celebrăm ziua de naştere a poporului român, să ne aducem aminte de cei care şi-au curmat destinul pe câmpurile de luptă pentru întregirea spirituală şi teritorială a ţării noastre», a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Olguţa Vasilescu: „Să păstrăm ce ne-au lăsat înaintaşii noştri”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a luat cuvântul pentru a le spune craiovenilor că trebuie să fie mândri că sunt români: «Craiova, capitala istoricei regiuni Oltenia, unul dintre cele mai importante centre urbanistice ale României marchează, aşa cum se cuvine, această sărbătoare a tuturor românilor. Sunt mândră să reprezint Craiova în calitate de primar la sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Este prima dată când sărbătoresc Ziua Naţională a României în această funcţie şi este prima dată, după mai bine de 20 de ani, când avem parte de o defilare de onoare în care toate structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării şi reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Locale participă cu efective şi tehnică de luptă şi intervenţie. Cu ocazia Zilei Naţionale cinstim eroii şi predecesorii, pe cei care prin isteţimea, abnegaţia şi loialitatea lor faţă de tot ce înseamnă românism, ne-au lăsat moştenire o ţară, o limbă şi o cultură, pe care noi avem datoria morală de a le promova la adevărata lor valoare. Suntem datori noi, toţi românii, de a păstra ce ne-au lăsat înaintaşii noştri: unitatea, suveranitatea şi libertatea tuturor românilor. La mulţi ani România!», a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Oficialităţile au depus coroane de flori

Printre oficialităţile doljene prezente la eveniment s-au mai remarcat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, senatorul PSD Mircea Geoană, secretarul de stat în cadrul Ministerului Admnistraţiei şi Internelor Mihai Fifor. După momentul alocuţiunilor, toţi reprezentanţii administraţiei publice judeţene şi locale, ai structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai veteranilor de război, ai instituţiilor publice deconcentrate din Dolj şi ai partidelor politice au depus, pe rând, coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. O surpriză plăcută a oferit şi Asociaţia Studenţilor Timoceni din Craiova, care a ţinut să participe la Ziua Naţională a României, depunând o jerbă de flori în semn de respect pentru eroii neamului.

Parada militară, salutată de craioveni

De departe, cel mai aşteptat moment a fost parada militară care, spre deosebire de alţi ani, a inclus şi participarea unor transportoare blindate. TAB-urile au defilat prin faţa audienţei, militarii salutând mulţimea. Jandarmii au venit însoţiţi de câinii special dresaţi pentru intervenţii, iar poliţiştii locali au defilat alături de autoutilitare. Luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au defilat cu maşinile speciale, pe care au fluturat steaguri. Festivităţile s-au încheiat, ca în fiecare an, cu un frumos spectacol de muzică populară care a fost susţinut de solişti ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, apreciat de toţi cei prezenţi.

 

Mircea Geoană, senator de Dolj: «Celor care astăzi nu se află în ţară, dar sunt cu sufletul acasă, vreau să le mulţumesc că participă la consolidarea României. Contribuţia diasporei nu are doar o valoare numerică. Este mai ales o contribuţie de iniţiativă, de spirit, de conservarea sentimentului de a fi român, de a înţelege că valorile naţionale pot fi păstrate şi transmise chiar aflându-se departe. România continuă să însemne „acasă”. La mulţi ani, România!».

LAURA MOŢÎRLICHE ŞI RADU ILICEANU