50 de doljeni duc mai departe tradiţia ţesutului la război

0
442

În cadrul unui proiect derulat de World Vision, 50 de doljeni duc mai departe arta ţesutului la război, după ce toamna aceasta au finalizat cursul de ţesătorie manuală. Programul se desfăşoară şi în judeţele Olt şi Vâlcea, sub titulatura Atelierul de Meşteşuguri, un proiect integrat de calificare, creşterea competenţelor antreprenoriale, suport şi consiliere a resurselor umane şi pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale din mediul rural în regiunea Sud-Vest Oltenia.

Cei 50 de beneficiari din judeţul Dolj provin din localităţile Bucovăţ, Vîrvoru de Jos, Palilula, Mîrşani, Breasta, Argetoaia, Ţuglui şi Leamna de Jos, iar restul din Vâlcea din localităţile Copăceni, Frânceşti, Popeşti, Mihăeşti, Orleşti, Ioneşti, Vaideeni şi Vitomireşti – Olt. Aceştia vor beneficia mâine şi de o festivitate de absolvire ce va fi organizată în Atelierul de ţesătorie – Căminul Cultural din comuna Argetoaia. Odată cu diplomele certificate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, ţesătorii, între care şi câţiva bărbaţi, vor primi subvenţii în valoare de 410 lei.

Meşteşugarii se specializează în antreprenoriat

Evenimentul marchează finalul primei etape a proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale în regiunea Sud – Vest Oltenia, respectiv faza de calificare în ţesătorie manuală. Ȋn etapa a doua, atât absolvenţii cursului de ţesătorie, cât şi meşteri populari care practică alte meşteşuguri au şansa să îşi îmbogăţească instruirea participând la cursuri de antreprenoriat, iar în cea de-a treia etapă se pot afilia asociaţiilor profesionale locale şi reţelelor de cooperare cu pensiuni rurale.

În cea ce priveşte cursurile de antreprenoriat, acestea se vor desfăşura în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013 şi constă în consultanţă şi consiliere în legislaţie specifică, marketing, înregistrarea şi protecţia mărcii, scrierea unui plan de afaceri şi accesarea finanţărilor nerambursabile. La finalul sesiunilor de formare, beneficiarii pot participa la un concurs de planuri de afaceri. Cele mai reuşite 25 de proiecte vor fi premiate cu finanţarea necesară demarării propriei afaceri.

„Atelierul de meşteşuguri”, sprijin pentru doljenii din mediul rural

Cei care vor să participle la cea de-a doua etapă a programului trebuie să ştie că înscrierile au început deja în data de 25 octombrie a.c., la birourile World Vision România din Râmnicu Vâlcea (tel. 0736444821) şi Craiova (tel. 0736444820).

Pentru mai multe informaţii despre proiect şi evoluţia sa, toţi cei interesaţi pot vizita website-ul http://atelieruldemestesuguri.worldvision.ro.

Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale.

Scopul final de a oferi şanse sporite în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi dezvoltare. De altfel, reprezentanţii fundaţiei susţin că prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare. Iar World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.