CLM a votat: Constantin Enceanu pleacă de la şefia Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”

0
786

Constantin Enceanu a fost penalizat pentru că a cântat doar pentru propria imagine, în loc să promoveze Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, al cărui director era. Aceasta a fost cel mai greu cap de acuzare care i-a fost adus de membrii comisiei de evaluare chiar în plenul CLM de ieri, când s-a votat şi ultima sa notă obţinută: puţin peste 6. 

La şedinţa de ieri a participat şi Constantin Enceanu. Pregătit să intervină cu explicaţii, acesta a luat un loc în spatele sălii şi a aşteptat un bun prilej să intervină. Imediat după citirea celor două proiecte de hotărâre care îl vizau pe managerul de la Ansamblul „Maria Tănase”, consilierul PDL Dan Cherciu a luat cuvântul şi le-a spus colegilor că acţiunea de schimbare a lui Constantin Enceanu miroase a altceva.  „Atâta vreme cât o comisie a stabilit o notă, iar altă comisie, altă notă, mie mi se pare de bun simţ să facem o analiză de ce există aceste păreri opuse între cele două comisii. În ritmul acesta o să ajungem ca mâine să fie un proiect de hotărâre în care se stabileşte că mărul lui Newton nu mai cade de sus în jos, ci cade de jos în sus. Mai văd că există un memoriu pentru susţinerea domnului Enceanu, cu număr covârşitor de semnături pe el, dar, cu toate acestea, se insistă pentru înlăturarea acestuia. Concluzia mea e una singură: Consiliul Local a devenit o armă folosită în plata unor poliţe politice şi lucrul acestea nu e în regulă”.

Nu a strâns bani mai mulţi la masă

Pentru a face lumină, consilierul PSD Nicuşor Cotescu, care a făcut parte din comisia de evaluarea a lui Constantin Enceanu, a enunţat lista de motive pentru care acesta a fost punctat cu notă mică. Subliniind că examinarea acestuia s-a făcut cu obiectivitate, Cotescu a arătat că multe dintre îndatoririle acestuia nu au fost atinse. „Am evaluat activitatea în baza unei fişe de evaluare şi vreau să vă spun că, luând punct cu punct din raportul dumnealui, nu s-au regăsit foarte multe aspecte. Am câteva exemple să vă dau pentru a vă forma o imagine mai clară: Ansamblul Folcloric primeşte bani de la buget pentru asigurarea salariilor şi utilităţilor, dar, din păcate, s-a constatat că domnul director nu ştia din ce se plătesc salariile. Suma atrasă ca sursă extrabugetară la nivelul lui 2011a fost de aproximativ 2 miliarde de lei şi, la întrebarea comisiei către domnul Enceanu dacă i se pare mult sau puţin, dumnealui ne-a replicat că nu este nici mult, nici puţin, dar dacă atrăgea bani mai mulţi intrau în bugetul Consiliului Local şi nu avea nici un interes”.

A cântat doar pentru buzunarul său

Cea mai grea acuzaţie care a fost adusă acestuia a fost însă alta. Comisia de evaluare a considerat că managerul nu şi-a dat interesul pentru a promova Ansamblul Folcloric în ţară şi în străinătate, acest lucru desprinzându-se din mapa de portofoliu. Potrivit lui Cotescu, în decursul anului trecut, managerul nu a încheiat nici un contract de servicii cu alte instituţii, de unde se trage concluzia că Enceanu a cântat doar pentru imaginea sa. „Nu putem să minimalizăm valoarea domnului Enceanu, care este un brand naţional, dar doream ca brandul Maria Tănase să fie recunoscut mult mai mult la nivel naţional şi internaţional. Am constatat că acest lucru nu era posibil, prin faptul că nu există nici un parteneriat încheiat cu alte instituţii la nivel local, naţional şi internaţional. De asemenea, nu existau apariţii în presa de specialitate”. Ideea a fost susţinută şi de consilierul PSD Lucian Dindirică, care a oferit drept comparaţie modul cum decurg lucrurile la instituţia sa. „Eu, la bibliotecă, mă chinui să conduc instituţia, nu să fac public numele meu. Consider că instituţia este cea care trebuie dusă mai departe”.

Consilierii spun că au grijă de talentul lui Enceanu

Cu excepţia unui singur consilier, care a şi absentat ieri, Constantin Enceanu nu a mai avut fani nici în tabăra aleşilor UNPR. Mihai Genoiu a mers până acolo încât i-a spus artistului că nu are calităţi de manager şi că, prin înlăturarea sa, consilierii îi fac un bine, lăsându-i timp destul pentru a-şi cultiva talentul, unul deosebit. „Eu consider că domnul Enceanu este un nume în muzica populară românească, s-a remarcat ca un mare talent, dar mai puţin ca manager. Cred că este spre binele dânsului să îl eliberăm de această funcţie ca să se dedice cu totul muzicii. Din punctul meu de vedere, dacă nu se delimitează de această funcţie, îi afectează imaginea”. Ajunse în acest punct, discuţiile s-au oprit aici, fără ca managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Constantin Enceanu, să mai solicite vreo intervenţie în faţa consilierilor. Lucrurile au fost şi mai clare la vot. Primul proiect de hotărâre – în care acesta a primit o notă peste 9 – nu a fost votat de consilieri, în timp ce al doilea proiect – în care a primit o notă mică – a fost aprobat cu 19 voturi, ale consilierilor USL şi UNPR.

Enceanu, convins că a fost schimbat pe criterii politice

Constantin Enceanu a declarat ulterior că nu va părăsi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. El va rămâne solist aici, ca şi până în perioada în care nu era director, iar prima sa apariţie va fi pe 29 octombrie, când va susţine un spectacol extraordinar la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. „Rămân alături de oamenii mei, am fost de la începuturi, am fost şi la bune şi la rele. Consider că este o cotitură pentru ansamblu şi voi rămâne alături de ei pentru că nu mi se pare frumos să părăsesc corabia, nu e corect”. Întrebat cum comentează concursul în urma căruia a primit o notă mică, Enceanu a spus că trebuia să fie schimbat pentru a se instala o nouă echipă: „Concursul nu îl comentez, dacă dânşii aşa au considerat. La vremuri noi, oameni noi”. Mai mult, acesta a arătat că a găsit ansamblul într-o stare proastă şi a trebuit să aducă bani de acasă. „Am adus 500 de milioane de lei ca să fac această instituţie să arate aşa cum este acum, pentru că ştiţi cum am preluat-o de la CLM Craiova, într-un grad ridicat de degradare”. La acuzaţia că şi-a făcut imagine pentru sine, lăsând pe plan secund ansamblul, Constantin Enceanu a spus că este invers, el fiind cel care a încercat să îi ia pe artişti la toate concertele sale.