În 2006, Guvernul României adopta o ordonanţă prin care se dorea dezvoltarea infrastructurii din spaţiul rural şi îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din aceste zone. Obiectivele specifice erau: creşterea pieţei agricole şi a investiţiilor locale, îmbunătăţirea stării de sănătate prin creşterea frecvenţei controalelor şi intervenţiilor medicale, o mai mare frecvenţă şcolară şi scăderea abandonului şcolar. Beneficiarii Programului, adică autorităţile administraţiei publice locale din spaţiul rural, ar fi trebuit să se aleagă cu: podeţe, punţi pietonale, platforme de gunoi, în conformitate cu planurile regionale de gestionare a deşurilor, sisteme de alimentare cu apă potabilă, canalizare şi epurare. Lucrurile nu au mers deloc aşa cum ar fi trebuit, iar ordonanţa de guvern a fost folosită de PDL în funcţie de interesele unor grupuri care le sponsorizau campaniile electorale.
La un moment dat, unii au simţit nevoia să modifice Ordonanţa nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, în sensul că pe lângă dezvoltarea infrastructurii s-a mai introdus şi „a unor baze sportive”, iar scopul Programului a devenit brusc „de îmbunătăţirea situaţiei sociale, economice şi cultural-sportive”. Aşa s-a ajuns să se contruiască baze sportive, pe timpul guvernării PDL, în cele mai năstruşnice locuri posibile din această ţară, unele dintre ele chiar în pantă. În acest timp, primarii care veniseră cu partea de cofinanţare pentru construirea de poduri şi podeţe stăteau cu ochii în soare, iar investiţiile se degradau. Banii pe acest Program au fost tot timpul alocaţi pe criterii politice.
Proiectele pe OG nr. 7/2006 administrate de MDRT
Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanţă de urgenţă prin care se simplifică mecanismul de administrare al Programului de Dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Această măsură se spune că era necesară deoarece până acum a fost coordonat practic de două instituţii. Implementarea a fost asigurată de Biroul Comisiei care funcţionează la Secretariatul General al Guvernului şi de Secretariatul Tehnic care funcţionează la MDRT. Prin Ordonanţa emisă întreaga administrare a Programului s-a transferat la MDRT. Urgenţa este justificată de faptul că Programul de Dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural se finalizează în anul 2012, iar bugetul alocat poate fi anulat dacă sumele nu se decontează beneficiarilor până la sfârșitul anului. „Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural nu se mai includ obiective de investiţii noi. Vor fi finanţate doar obiectivele de investiţii incluse în prezent, iar programul se va încheia la sfârşitul anului curent”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig. În total, în program au fost incluse 1.600 de obiective de investiţii în cadrul subprogramului pentru dezvoltarea infrastructurii rurale şi 937 de obiective de investiţii în cadrul subprogramului pentru dezvoltarea de baze sportive. În aceste condiţii, este de aşteptat ca primarii să primească fondurile necesare pentru finalizarea obiectivelor începute.