Sfârşitul de săptămână îi va găsi pe liderii USL retraşi în Delta Dunării. Se pare că principalul subiect îl reprezintă negocierea colegiilor ce revin celor patru partide ale Uniunii, dar nu este de neglijat nici strategia post-referendum pe care aceştia o vor stabili. La întâlnire vor participa liderii de la centru, dar şi cei din teritoriu. Preşedinţii de consilii judeţene, dar şi primarii de municipii de judeţ vor lua parte la discuţii.
Social-liberalii şi-au dat întâlnire în Delta Dunării, la Murighiol, departe de ochii mass-media. În prima zi, liderii USL se vor vedea cu toţi preşedinţii de Consilii Judeţene ai Uniunii, dar şi cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ. Sâmbătă, cele două alianţe ce compun USL – Alianţa de Centru Stânga (PSD – UNPR) şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL – PC) se vor întâlni în Comitete Executive separate, după care cele două foruri de conducere vor avea o reuniune comună. Aşa cum spuneam, principala temă a discuţiilor o va reprezenta împărţirea colegiilor pentru alegerile parlamentare. Înainte de această reuniune, liderii USL au purtat o serie de discuţii preliminare în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, şi se pare că au început deja să deseneze harta colegiilor Uniunii.
Simulările făcute dau USL câştigatoare cu 62%
Conform Protocolului, în cadrul USL între ACD şi ASD va funcţiona principiul parităţii,. Sunt însă voci care spun că situaţia din teritoriu avantajează PSD şi UNPR. Numărul mai mare de preşedinţi de consilii judeţene 22, comparativ cu cei 13 ai PNL şi unu al PC, face ca în prima fază social-democraţii să aibă mai multe colegii decât cei de la ACD. Conform informaţiilor apărute în presă, se pare că simulările făcut de cei de la USL au indicat că cele patru partide vor câştiga 62% din mandate, adică aproximativ 300 de colegii. ACD ar urma să primească în jur de 210 de colegii, iar cei din Alianţa de Centru Stânga (PSD şi UNPR) cu 30 mai multe, adică 240. Conservatorii şi-au prezentat pretenţiile în cadrul Alianţei de Centru Dreapta, anunţându-i pe liberali că vor 21 de colegii parlamentare eligibile – 12 deputaţi şi 9 senatori şi 21 de colegii marginale. Se pare că şi uneperiştii trebuie să primească 30. La sfârşitul acestei întâlniri, useliştii ar trebui să ştie foarte clar cum se va face împărţirea locurilor pentru alegerile parlamentare.