Americanii au marcat, ieri, împlinirea a 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, într-o atmosferă de relativă sobritate, notează AFP. Principala ceremonie a avut loc la Ground Zero, locul în care se ridicau, la New York, turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la această dramă, acolo au fost citite numele celor 2.978 de persoane care şi-au pierdut viaţa la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania. Tot ca în fiecare an, câteva minute de reculegere au marcat momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi când acestea s-au prăbuşit. Totuşi, în acest an, nici primarul New York-ului, Michael Bloomberg, nici altă personalitate politică de prim plan nu a luat cuvântul, cum s-a întâmplat în 2011. Preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, au păstrat un moment de reculegere în afara Casei Albe, după care au vizitat memorialul Pentagonului. Vicepreşedintele Joe Biden a mers la Shanksville, în Pennsylvania, locul unde s-a prăbuşit avionul ce efectua cursa 93 a United Airlines şi ai cărui pasageri rezistaseră piraţilor aerului.
La 11 ani de la producerea atentatelor unele tensiuni au apărut chiar la Ground Zero, între familiile victimelor, care consideră acesta un „loc sacru”, şi marele public, mai înclinat să întoarcă pagina tragicului eveniment. „Oamenii râd, fac fotografii zâmbind, se sprijină pe panourile pe care sunt scrise numele atâtor prieteni ai mei, cu paharele lor Starbucks, ca şi cum ar fi în sala de mese”, a declarat recent Marianne Pizzitola, care conduce un grup de foşti pompieri, într-o scrisoare larg difuzată, adresată preşedintelui memorialului, Joe Daniels.
De aproape un an lucrările de construire a muzeului dedicat victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 au fost întrerupte. Motivul: o dispută între primarul New York-ului, Michael Bloomberg, şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, în legătură cu costurile de construcţie ale Muzeului Memorial de la Ground Zero, scrie ziarul elveţian „Le Temps” în ediţia de ieri. Costurile de funcţionare ale muzeului sunt estimate la 60 de milioane de dolari pe an, ceea ce este extrem de mult. O altă polemică este legată de faptul dacă trebuie expuse în muzeu şi pozele teroriştilor sau numai cele ale victimelor. În pofida întreruperii lucrărilor la muzeu, One World Trade Center (numit înainte Freedom Tower) a ajuns la cel de-al 104-lea etaj şi a atras deja 4,5 milioane de vizitatori într-un an.
Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaeda, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington.