Spitalele doljene, aprovizionate cu vaccin BCG

0
401

Autorităţile sanitare au reuşit să pună capăt crizei de vaccinuri anti-tuberculoză care se administrează copiilor la câteva zile de la naştere. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat dozele de vaccin necesare, iar acestea au fost direcţionate către spitalele din ţară. Asta după ce, timp de câteva săptămâni, maternităţile din mai multe oraşe ale ţării au întâmpinat reale probleme din cauza lipsei de doze BCG, medicii fiind nevoiţi să amâne imunizarea nou-născuţilor. 

Chiar dacă criza de vaccinuri BCG a ocolit spitalele din Craiova, aprovizionarea s-a făcut şi în unităţile sanitare din Bănie. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, dozele de vaccin împotriva tuberculozei au sosit încă de săptămâna trecută. În ceea ce priveşte celelalte judeţe, recuperarea copiilor nevaccinaţi cu vaccinul BCG se poate realiza în următoarea perioadă, cu respectarea condiţiilor de vaccinare, starea de imunizare a copiilor nefiind afectată.

Vaccinul pentavalent lipseşte în continuare

În continuare, însă, vaccinul pentavalent, obligatoriu, care se administrează copiilor la vârsta de patru luni lipseşte. Criza nu se resimte doar în judeţul Dolj, ci în cabinetele medicilor din toată ţara. Cu toate că Ministerul Sănătăţii a finalizat procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea cantităţii de vaccin necesare, va mai dura, probabil, cel puţin o lună până când dozele vor ajunge la direcţiile de sănătate publică, iar nou-născuţii vor fi imunizaţi.

Vaccinul DTP-VPI-Hib, cel care lipseşte de mai bine de două luni din cabinetele medicilor, are un rol foarte important în imunizarea organismului împotriva unor afecţiuni grave care pot să apară pe parcursul vieţii. Cunoscut şi sub denumirea de anti-diftero-tetano-pertusis, acesta luptă împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, anti-polio injectabil împotriva poliomielite şi anti-hemophillus, deoarece la copiii mici germenul hemophillus dă frecvente infecţii respiratorii.

Vaccinul DTP-VPI-Hib se administrează la copiii cu vârsta de patru luni şi în combinaţie cu alte vaccinuri la copiii cu vârsta de şase luni şi un an. Vaccinările încep de la naştere şi au termene stabilite, până ce copilul împlineşte un an. În ciuda acestui fapt, specialiştii spun că vaccinarea poate fi amânată, fără să existe pericolul unor efecte adverse. O rezolvare cât mai rapidă a acestor probleme este însă de preferat, după cum susţin cei mai mulţi medici. De altfel, din momentul în care stocurile de vaccinuri din această gamă deţinute de cabinetele medicale sau de direcţiile de sănătate publică au început să scadă a fost sesizat Ministerul Sănătăţii.

Imunizarea este gratuită şi obligatorie

Aşa se face că, imediat, către Ministerul Sănătăţii a fost transmis un necesar de doze de vaccin în funcţie de numărul de persoane catagrafiate de medicii de familie, cei care au responsabilitatea de a-i imuniza pe copii.

Demersul doctorilor a rămas deocamdată fără rezultate fiind blocat, mai degrabă, de chestiuniadministrative . Fără a anticipa problemele apărute, specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii pun criza pe seama faptului că vaccinul pentavalent cu administrare la vârsta de 4 luni, conform Calendarului nou de vaccinare cu aplicare din 1 iunie 2012, a necesitat organizarea unei licitaţii, potrivit procedurilor legale de achiziţii publice, cu respectarea timpilor legali aferenţi etapelor de derulare. În termeni mai puţin sofisticaţi, birocraţia a fost cea care le-a dat bătăi de cap autorităţilor.

În ciuda problemelor pe care le-au întâmpinat, autorităţile sanitare susţin, la rândul lor, că această amânare nu afectează în vreun fel starea de sănătatea a copiilor, urmând ca aceştia să fie imunizaţi în timp util.

Vaccinarea copiilor cu vârsta de până la un an este inclusă în Programul Naţional de Imunizare, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii, iar vaccinurile sunt distribuite prin direcţiile de sănătate publică judeţene.