„Transalpina” – expoziţie de fotografie pe esplanada Teatrului Naţional

0
346

Dacă nu se duc craiovenii la munte, vine muntele la ei! Timp de trei zile – începând de astăzi până miercuri –, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, aceştia vor putea vedea splendide peisaje realizate, de 16 artişti fotografi, pe cea mai înaltă şi mai frumoasă şosea din România: Transalpina. Proiectul s-a concretizat în urma unui workshop de fotografie organizat, luna trecută, în zona Rânca, iar vernisajul are loc astăzi, la ora 18.00. 

Organizată de Şcoala de fotografie „DOMINO” şi de Fotoclubul „Mihai-Dan Călinescu”, expoziţia „Transalpina” reuneşte 42 de fotografii color (format 40×60 cm, înrămate şi aşezate pe şevalete), realizate de 16 artişti: Mircea Anghel, Sebastian Prioteasa, Adrian Bab, Dan Eugen Birtu, Bogdan Cârlogea, Gabriel Cârstea, Ovidiu Ciurezu, Livia Corcoveanu, Daniel Dragu, Alexandra Maria Fira, Valeriu Nedelcu, Horia Pârvănescu, Alin Radu, Anca Renghea, Dan Ştefan şi Virginia Maria Rădulescu.

«Sunt peisaje surprinse de pe această şosea alpină deosebit de frumoasă, dar neterminată încă (îi lipsesc amenajări elementare chiar!), oficial nedată în exploatare, precum şi imagini din zonele adiacente. Pentru craiovenii care încă nu au văzut-o sperăm să reuşim să redăm atmosfera superbă şi măreţia peisajului, afectat în cea mai mare parte în zona Rânca, unde s-a construi haotic şi fără respectarea normelor de mediu», spune col. (r.) Mircea Anghel, preşedinte al Fotoclubului „Mihai-Dan Călinescu”.

Artistul adaugă că ineditul acestei expoziţii constă şi în aducerea ei în spaţiul public: «Am obţinut aprobarea să prezentăm lucrările pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pe parcursul a trei zile – 20, 21 şi 22 august, între orele 18.00 şi 21.00».

 

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atât din România, cât şi din afara ei, atingând altitudinea maximă în Pasul Urdele: 2.145 m. Şoseaua traversează Munţii  Parâng de la N la S, fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se află şi legă localitatea Sălişte din judeţul Sibiu de Novaci din judeţul Gorj. Deşi este mai înaltă, mai veche şi mai frumoasă decât Transfăgărăşanul, este mai puţin cunoscută, pentru că Transalpina, cu toate că este catalogat drum naţional, DN 67c (parţial), nu a fost până în 2009 niciodată asfaltată. Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 şi reablitată de nemţi în al II-lea Război Mondial, după care a fost uitată. Acest fapt, dar şi pentru că a devenit un drum greu de parcurs, a ajutat Transalpina să-şi păstreze neatinse sălbăticia şi farmecul aparte pe care puţine locuri din ţară îl mai au. Este printre puţinele drumuri din România pe care se poate ajunge cu maşina până la nori şi chiar deasupra lor.