Pregătirile pentru clasa “zero”, pe ultima sută de metri – peste 3.500 de elevi înscrişi în Dolj

0
356

Mai sunt doar trei săptămâni până la începutul noului an şcolar, care va coincide şi cu debutul clasei pregătitoare, o prevedere a actualei legi a Educaţiei. Astfel că toate unităţile de învăţământ din judeţul Dolj şi din Craiova, care au înscrişi elevi la această nouă formă de învăţământ, numită şi “clasa zero”, se pregătesc pentru începerea noului an şcolar. Până în acest moment, la nivelul judeţului Dolj, pentru clasa pregătitoare sunt înscrişi 3.517 copii, însă numărul poate creşte având în vedere că părinţii au posibilitatea să depună cereri până la data de 10 septembrie – prima zi din noul an şcolar. 

Fără testări sau calificative

În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. O clasă pregătitoare poate funcţiona cu efective de 25 de elevi. În mediul rural, acolo unde sunt foarte puţini copii înscrişi, elevii de pregătitoare vor învăţa la simultan cu cei din clasele primare, deşi metodele de predare şi evaluare sunt diferite, durata unui curs fiind de 35 de minute. Prezenţa este obligatorie, iar elevii vor învăţa jucându-se, fără să primească note sau calificative. De asemenea, nu vor exista testări, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător şi din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. “În clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase”, a declarat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea Florea.

Cursuri de formare pentru profesori

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare sunt profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar, 80 la sută dintre ei fiind titulari. Aceştia vor urma prin cursuri speciale de formare, care se vor derula în două serii, între 27 şi 30 august şi între 3 şi 7 septembrie. Cursurile vor continua şi pe parcursul anului şcolar. “Grupul de formatori din judeţul Dolj va merge la formare în Bucureşti, iar la sfârşitul lunii august şi prima săptămână din luna septembrie toate cadrele didactice care vor preda la această clasă vor fi instruite în nouă centre din Craiova şi judeţ”, a mai precizat inspectorul general şcolar Georgică Bercea-Florea.

Clasele vor fi dotate cu mobilier corespunzător

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, în acest moment, toate unităţile de învăţământ din judeţ în care vor funcţiona clasele pregătitoare – 234 în total -, au achiziţionat mobilierul necesar, urmând ca până la data de 31 august clasele să fie amenajate corespunzător. Ministerul Educaţiei, Cercetări, Tineretului si Sportului a alocat pentru judeţul Dolj, suma de şapte miliarde de lei vechi. “Ţinând cont de faptul că este pentru prima dată când ne întâlnim cu o asemenea formă de învăţământ – clasa zero – pregătirile au fost demarate încă de la începutul anului calendaristic. În unităţile de învăţământ din judeţul Dolj, s-au format 234 de clase care, până la sfârşitul acestei luni vor fi mobilate. Până în acest moment toate şcolile au achiziţionat mobilierul necesar, pentru care Ministerul Educaţiei a alocat suma de şapte miliarde lei vechi.

Elevii de la clasele pregătitoare vor studia următoarele materii: comunicare, matematică şi explorarea mediului, muzică şi mişcare, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale şi lucru manual şi religie -, şi o materie opţională – Tehnologii de informare şi comunicare (TIC).