Ministrul francez de Externe anunţă noi „dezertări spectaculoase” în Siria

0
389

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius (foto), a declarat joi că deţine informaţii conform cărora în curând se vor produce noi dezertări „spectaculoase” în rândul membrilor regimului sirian. „Potrivit informaţiilor pe care le avem, dar vom vedea dacă acest lucru se confirmă în zilele următoare, se produc alte dezertări spectaculoase”, a declarat ministrul în cadrul unei vizite la Beirut. El a citat drept „dezertări extrem de spectaculoase”, în ultimele săptămâni, pe cele ale premierului Riad Hijab, un fost fidel al regimului şi ale generalului Manaf Tlass, oficialul militar sirian cu cel mai înalt grad, care a fost un disident şi un prieten din copilărie al preşedintelui Bashar al-Assad. „Toate acestea arată că oameni din diferite comunităţi (…) au decis să abandoneze regimul, deoarece ei văd că singurul lucru pe care Bashar al-Assad îl face acum este să-şi asasineze propriul popor”, a spus Fabius. „Aceste elemente care se adună nu sunt doar spectaculoase, ci arată că regimul este în descompunere (…) ceea ce dorim, desigur, să se petreacă cât mai repede posibil”, a continuat ministrul. Însă, a avertizat el, prăbuşirea regimului nu trebuie să însemne „o intensificare a extremismului. În acest sens, trebuie ca regimul să fie schimbat şi ca instituţiile să continue să existe. Altfel riscăm să ne confruntăm cu un fenomen ca în Irak”.

Unul din argumentele dezvoltate de ruşi este următorul: Bashar al-Assad nu este ceea ce ne dorim, dar cel puţin asigură ordinea. Acest lucru nu este adevărat, fiindcă suntem în faţa unui dezastru absolut, a mai asigurat Laurent Fabius. Moscova este unul dintre principalii susţinători ai Damascului. Şeful diplomaţiei franceze a mai indicat că Europa va dona 90 de milioane de euro sub formă de ajutoare umanitare sirienilor, iar Franţa peste 15 milioane de euro.

Statele occidentale au reticenţe faţă de ideea înarmării rebelilor, argumentând că arsenalul ar putea să ajungă pe mâna unor grupări extremiste.

Revolta paşnică care a izbucnit în martie 2011 împotriva regimului lui Bashar al-Assad s-a transformat în timp într-un conflict armat generalizat, cu lupte care au cuprins capitala Damasc şi Alep, al doilea cel mai important centru economic din ţară, unde se desfăşoară o bătălie vitală pentru supravieţuirea regimului.