După o perioadă de aşteptare, la Primăria municipiului Craiova a sosit şi ghidul de finanţare pentru programul de reabilitare termică. Acum urmează etapa cea mai deficilă, de colectare a datelor de la asociaţiile de proprietari, care nu se grăbesc să trimită în timp util toate informaţiile necesare implementării proiectului, deşi regula de primire a finanţării este „primul sosit, primul servit”.
Primăria municipiului Craiova a solicitat de mai bine de o lună de zile o serie de date tehnice de la asociaţiile de proprietari, pentru a scrie un proiect cu finanţare europeană, privind reabilitarea termică a blocurilor. În jur de 100 de asociaţii nu au furnizat nici până acum informaţiile necesare. În acest context, reprezentanţii Primăriei s-au gândit să posteze începând de astăzi, pe site-ul instituţiei, care sunt asociaţiile respective, pentru a mobiliza astfel, cel puţin pe acei cetăţeni care doresc să beneficieze de proiect. „Peste o sută de asociaţii de proprietari nu au transmis nicio dată, vom afişa pe site-ul primăriei care sunt aceste asociaţii şi probabil cetăţenii care vor să le fie reabilitate blocurile să meargă să îi tragă de mânecă pe administratori să trimită datele. Dacă un singur cetăţean de pe o scară nu doreşte reabilitarea, proiectul va cădea pentru blocul respectiv. Vom schimba tot sistemul de conducte din blocurile respectiv. Se poate finanţa astfel, izolarea termică, schimbarea tocăriei, închiderea balcoanelor, termoizolarea planşeului la parter, refacerea tuturor instalaţiilor interioare”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
300 de milioane de euro, finanţarea totală
Autorităţile au gândit o schemă de finanţare de 300 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), în care asociaţiile de proprietari ar putea suporta 20% din investitii. Eligibile ar putea fi blocurile construite in perioada 1950-1990 din cartierele sărace. Pe lângă această finanţare, şi cetăţenii vor veni cu o cotă aparte. „Vom încerca să găsim şi o modalitate convenabilă pentru fiecare cetăţean, o plată în rate a contribuţiei cu care trebuie să vină, ca să beneficieze de acest proiect”, a mai spus edilul Craiovei. De asemenea, banii europeni ar putea fi folosiţi pentru demontarea şi remontarea instalaţiilor exterioare, lucrări de refacere a faţadelor anvelopate şi a celor cu potenţial de desprindere. Proprietarii ar putea moderniza inclusiv instalaţiile de distribuţie a agentului termic aferente părţilor comune.
Nu cumva 20 la suta,’contributia asociatiei de proprietari’,adica a amaratilor de la bloc,reprezinta mai mult de cat valoarea reala a lucrarii de reabiltare?Parca in campania electorala s-a spus ca proprietarii nu vor plati nimic si ca totul va fi subventionat.Este un fel de intoarcere ,ca la Ploiesti’. Sau cand ne-am vazut cu sacii in caruta adica la primarie o intoarcem precum ne convine.
Comments are closed.