Verdict frustrant: Proiecte de milioane vor fi anulate în lipsa cofinanţării

0
420

Mare parte din proiectele depuse în 2008, 2009 şi 2010 pe măsurile de dezvoltare rurală vor fi anulate, pentru că beneficiarii nu au putut suporta costurile de cofinanţare, care, în unele cazuri, ajung la zeci de mii de euro. Băncile acordă cu mare greutate credite, iar autorităţile declară că nu pot interveni pentru a-i ajuta pe solicitanţi. În prezent, 800 de milioane de euro – bani europeni – sunt blocate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Achim Irimescu

E ca şi cum ai câştiga potul cel mare de la loto, dar nu ai resursele financiare să te deplasezi pentru a-l ridica! Aşa se întâmplă cu milioanele de euro alocate de Uniunea Europeană României, pentru dezvoltarea şi modernizarea satelor. Proiecte “remarcabile” – după cum le-a caracterizat ministrul secretar de stat Achim Irimescu – devin complet inutile, fiindcă teoria, oricât de valabilă ar fi, nu poate fi transpusă în practică fără bani.

Temniţa banilor 

“La ora actuală, avem un număr foarte mare de proiecte pe care le vom anula, pentru că cei care le-au câştigat nu deţin mijloacele financiare necesare pentru implementarea lor. Suntem obligaţi să le anulăm, pentru a nu pierde banii. E vorba de proiecte la care s-a semnat contractul şi beneficiarii nu au avut bani să efectueze nici măcar plata minimă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sfârşitul săptămânii trecute, Achim Irimescu.

Acesta a afirmat că nu poate spune cu exactitate despre câte proiecte este vorba, în schimb a precizat că, în baza unei analize efectuate la nivelul Ministerului Agriculturii, e vorba de 800 de milioane de euro, “bani blocaţi în proiecte care vor fi anulate”. “E vorba de proiecte din 2008, 2009 şi chiar 2010, care nu au nici un fel de plăţi, de cheltuieli efectuate. Fără asigurarea părţii financiare din partea beneficiarilor nu vom putea utiliza fondurile europene”, a conchis acesta.

“Nu ne putem transforma în bancă pentru a-i finanţa”

Astfel, deşi România trebuie să grăbească pasul pentru a atrage banii europeni, se vede nevoită să şteargă cu buretele ideile bune. “Scopul nostru e să accelerăm absorbţia. Oamenii nu au fonduri, deşi proiectele sunt remarcabile. E necesară o decizie, bazată pe o analiză şi, dacă în cele din urmă nu se găseşte o soluţie pentru cofinanţare, le vom anula. Încă nu le-am anulat, dar o vom face, este iminentă decizia. A trecut deja o lună şi jumătate, iar o mare parte din ei (n.r. – beneficiari) nu are nici o şansă să găsească finanţare. Sunt şi proiecte de un milion de euro, de ferme pentru creşterea porcilor. Din păcate, nu ne putem transforma în bancă pentru a-i finanţa”, a concluzionat oficialul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Absorbţie de 45 % prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

“Noi am reuşit, pe agricultură şi dezvoltare rurală, să atragem 45% din fondurile alocate de UE. Eu nu mă declar mulţumit, pentru că o mare parte din bani nu s-au cheltuit pe proiecte, ci s-au dat pur şi simplu. Crearea meşteşugurilor este o măsură care, spre exemplu, ar permite finanţare, dar nu avem încă o accesibilitate foarte bună, o dezvoltare în acest sens”, a mai adăugat Irimescu.

 

Mai catolici decât Papa!

“Uniunea Europeană alocă fonduri, dar depinde de fiecare stat în sine să organizeze accesarea lor. Pe lângă cerinţele UE privind aceste accesări, noi, fiind mai catolici decât Papa, am introdus mult mai multe cerinţe şi a devenit un mecanism extrem de stufos şi foarte complex…” – Achim Irimescu, ministru secretar de stat în MADR.