După o lungă perioadă în care posturile din spitale au fost blocate, iar deficitul de personal s-a accentuat ajungând la un nivel alarmant, un prim pas către normalitate a fost făcut ieri. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind ocuparea unui număr de 2.766 de posturi vacante din sistemul sanitar. Actul normativ prevede deblocarea posturilor vacante atât pentru unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cele al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.
Desigur, cele 2.766 de posturi deblocate la nivel naţional nu vor rezolva decât parţial criza de personal din Sănătate. Din 2009, atunci când angajările din spitale au fost sistate, lipsa de medici şi asistenţi medicali s-a regăsit în permanenţă pe lista de revendicări a sindicatelor din sistemul sanitar. Mai ales că, în ultimii trei ani, singura posibilitate ca un medic să fie angajat într-un spital era ca alţi şapte să plece. Sistemul implementat s-a dovedit a fi unul păgubos, iar pentru doctori s-a transformat într-un adevărat coşmar, mulţi dintre aceştia punând cazurile de malpraxis pe seama volumului foarte mare de muncă.
Autorităţile par să-şi fi făcut şi socotelile din punct de vedere financiar. Fiind vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie a.c., ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate.
Cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel naţional vor fi repartizate pentru personalul de specialitate medico-sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile din sistemul sanitar.
507 posturi sunt rezervate medicilor
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că măsura de deblocare a posturilor din Sănătate vine în sprijinul unităţilor publice din sistemul sanitar care se confruntă cu un important deficit de personal, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, absolut necesare pentru efectuarea actului medical. Conform actului normativ, nominalizarea posturilor pe categorii profesionale, în vederea ocupării prin concurs sau examen, ţine de competenţa ordonatorului de credite cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
Totuşi, din câte se pare, din cele 2.766 de posturi care au fost deblocate pentru spitalele din toată ţara, 507 sunt rezervate medicilor. Cele mai multe le revin asistenţilor medicali, nu mai puţin de 1.218, în timp ce pentru personalul auxiliar, categorie în care intră infirmierii, ambulanţierii sau brancardierii, sunt prevăzute 928 de locuri.
De altfel, necesitatea deblocării posturilor reiese chiar din statisticile Ministerului Sănătăţii. Pe parcursul a trei ani, un număr de 21.216 posturi au fost vacantate, iar în prima jumătate a anului 2012 s-au vacantat un număr de 2.766 posturi.
În primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt în curs de desfăşurare.
Posturi deblocate, dar pentru cine?
Mai mult decât atât, după ce ani de zile, medicii români au fost practic „invitaţi” să plece în spitalele din străinătate, acum autorităţile sanitare au deblocat posturile din spitale, fără a şti însă exact dacă mai are cine să le ocupe. Poate tocmai din acest motiv, autorităţile au decis să deschidă graniţele şi medicilor din alte ţări decât cele din Uniunea Europeană pentru a profesa în sistemul sanitar românesc. Astfel, doctorii din ţări terţe UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa în România. Surprinzător pentru mulţi poate, în ultimii ani, spitalele din România au avut solicitări din partea unor medici americani, canadieni sau israelieni de a lucra în sistemul sanitar românesc. Legislaţia actuală nu a permis însă angajarea lor. Desigur, oficialii din Ministerul Sănătăţii intenţionează să impună o serie de condiţii, astfel încât nu oricine să poată ocupa un post într-o unitate sanitară românească. Acestea vor fi elaborate în colaborare cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, prin legislaţie secundară.
SUNT IN CURS DE FINALIZARE A UNEI CALIFICARI DE INFIRMIERA,OARE VOI AVEA VREODATA SANSA SA MA ANGAJEZ PE ACEST POST INTR-O UNITATE SANITARA DIN CRAIOVA?NU CRED,DESI SUNT SOMERA FAC ACEST CURS CONTRA COST(1000 RON)DIN CEI 400 AJUTOR DE SOMAJ.TOTUSI SPER CA POATE VOI GASI INTR-O ZI UN POST IN SISTEMUL NOSTRU SANITAR.TREBUIE SA SPER DEOARECE SOMAJUL ESTE SINGURUL MEU VENIT .
nu stiu ce sanse avem daca sunt alocate doar 928 locuri in tara.
Comments are closed.