Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a reuşit recent, în cadrul rundei a patra a Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, să mai includă 26 de biblioteci doljene, care urmează ca la toamnă să fie dotate cu computere şi perifericele aferente, iar bibliotecarii să fie instruiţi pentru a putea şti să utilizeze echipamentele. Acestea se adaugă altor 21 modernizate în runda a doua şi încă 19 în runda a treia a programului, în prezent – potrivit reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Aman” – doar 21 de biblioteci doljene rămânând „pe dinafară”. Mai au însă o şansă: ultima rundă „Biblionet”, care va avea loc peste câteva luni. Derulat la nivel naţional, de Fundaţia IREX, programul constă în donarea către bibliotecile publice de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi în acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectură şi rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii.
Echipamente de peste 9 miliarde de lei vechi, primite în rundele anterioare
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a fost acceptată, la începutul anului 2010, în runda a doua de implementare a Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, odată cu alte 20 de biblioteci publice din judeţul Dolj, cărora, în total, la vremea respectivă le-au fost donate 90 de computere şi perifericele aferente.
„În urma completării, depunerii aplicaţiei şi a procesului de selecţie, am reuşit să mai includem în program 17 biblioteci publice şi două filiale ale Bibliotecii Judeţene care au îndeplinit criteriile de eligibilitate impuse de finanţator”, menţiona, în vara anului trecut, managerul bibliotecii doljene, Lucian Dindirică.
Numărul computerelor a ajuns, astfel, la 176, valoarea totală a acestora, inclusiv a softului şi echipamentelor aferente, ridicându-se la 903.682 lei, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Traşcă.
Peste 100 de computere cu conexiune la Internet ajung în Dolj
De curând, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a primit din partea directorului de Program „Biblionet”, Paul Baran, confirmarea că în runda a patra au fost acceptate 26 de biblioteci din judeţul Dolj. Este vorba despre cele din Apele Vii, Argetoaia, Botoşeşti Paia, Brădeşti, Bratovoeşti, Breasta, Caraula, Castranova, Cioroiaşi, Coţofenii din Dos, Giubega, Izvoare, Mischii, Murgaşi, Piscu Vechi, Predeşti, Sălcuţa, Scaeşti, Şimnicu de Sus, Terpeziţa, Teslui, Unirea, Vârtop şi Verbiţa, ca şi de Filialele nr. 3 şi nr. 4 ale Bibliotecii Judeţene.
Fiecare dintre acestea va primi cate un pachet constând într-un număr variabil de computere desktop (de obicei, între patru şi zece), cu monitoare şi periferice (cablu de reţea, tastatură, mouse, cască cu microfon, cameră web şi UPS), un proiector, un ecran pentru proiecţie, un scanner, un printer, un wireless router, un cablu UTP5 de 10 m şi, acolo unde este cazul, un switch. Calculatoarele dispun de licenţă soft sistem de operare Windows şi Microsoft Office, plus diverse utilitare şi programe multimedia.
21 de biblioteci nu sunt eligibile sau… nu sunt interesate de program
«Cele 26 de biblioteci vor primi, probabil, câte patru computere fiecare, deci, în total, în Dolj vor ajunge 104. Se va întâmpla la toamnă, prin octombrie-noiembrie, însă înainte de asta toţi bibliotecarii din aceste instituţii vor fi instruiţi să utilizeze echipamentele. Pregătirea lor va fi făcută în cadrul Centrului de formare în tehnologia informaţională şi administrarea bibliotecii, inaugurat la sediul Bibliotecii Judeţene „Aman” din Craiova la începutul lunii iunie a anului 2010, tot în cadrul Programului „Biblionet”», a mai spus Nicoleta Traşcă.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei craiovene a adăugat că, în prezent, doar 21 de biblioteci – toate comunale, cele municipale (Calafat şi Băileşti) şi orăşeneşti (Bechet, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea) fiind deja incluse în cele trei runde de până acum –, dintre cele 84 existente în judeţul Dolj (fără a fi inclusă aici Biblioteca Judeţeană „Aman” şi filialele acesteia), nu fac parte din Programul „Biblionet”. Şi asta deoarece fie deocamdată nu corespund din punctul de vedere al criteriilor de eligibilitate, fie, din păcate, autorităţile locale nu sunt interesate de program. Este cazul localităţilor Afumaţi, Bistreţ, Bulzeşti, Carpen, Cernăteşti, Coşoveni, Daneţi, Desa, Dioşti, Dobreşti, Gângiova, Işalniţa, Măceşu de Sus, Mârşani, Negoi, Pieleşti, Robăneşti, Seaca de Câmp, Seaca de Pădure, Teasc şi Vela.
Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”: «„Biblionet – lumea în biblioteca mea” este un program derulat pe o perioadă de cinci ani, de Fundaţia IREX, care, prin bibliotecile judeţene, le facilitează românilor accesul gratuit la informaţie. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, „Biblionet” ajută bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, „Biblionet” se concentrează pe patru componente principale ale programului: facilitarea accesului public la informaţie – prin înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu calculatoare conectate la Internet cu acces public, pregătirea bibliotecarilor din bibliotecile publice – prin furnizarea de servicii şi cursuri de formare în utilizarea calculatorului, promovarea valorilor bibliotecilor pentru comunităţi şi asigurarea sprijinului guvernamental – prin implicarea administraţiei în vederea adaptării politicilor publice».
„Biblionet” are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” şi se derulează prin Fundaţia Internaţional Research & Exchanges Board (IREX). Prin intermediul programului, peste 1.600 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet şi peste 3.000 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţii. IREX are ca parteneri Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.