Prins în timp ce depozita 10 arbori tăiaţi în mod ilegal

0
381

În 2010 Ministerul Mediului şi Pădurilor modifica legislaţia şi introducea sancţiuni drastice pentru o arie mai larga de abateri în ceea ce priveşteabaterile de la Codul silvic. Au inclus Jandarmeria, Poliţia de frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care vor putea aplica sancţiuni. Pe lângă aceste măsuri,  Ministerul Mediului şi Pădurilor a încheiat un protocol cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pe baza căruia se derulează acţiuni ample de control. Însă toate acestea nu îi sperie pe hoţii de lemne. 

Furtul de material lemnos din păduri continuă, pentru că în anumite cantităţi legea nu prevede decât o amendă. Articolul 108 din Legea 46/2008: „(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei”. Ministrul Mediului şi Pădurilor anunţa în anul 2011 măsuri care ar fi trebuit să ducă la reducerea fenomenului tăierilor ilegale, mai exact acesta anunţa că Ministerul lucra la un act normativ prin care furtul de lemne, indiferent de cantitate, să fie pedepsit penal, nu numai cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, şi cei care de ani de zile distrug pădurile continuă să o facă, şi când sunt prinşi, pentru că au grijă să nu depăşească cei 5 mc de lemn, plătesc o amendă.

Ocolul Silvic Filiaşi trebuie să stabilească prejudiciul

Epure Ion, din Craiova, nu mai poate beneficia de acestă chichiţă din  Lege 46/2008 pentru că a fost prins cu mai mulţi metri cubi de lemn.  Mai exact luni, în jurul orei 18.15, în comuna Coţofenii din Dos, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 15 Filiaşi aflaţi în executarea serviciului de patrulare l-au depistat pe Ion Epure,  62 de ani, din Craiova în timp ce depozita mai mulţi arbori tăiaţi recent, pe un teren viran. Din primele cercetări a rezultat faptul că bărbatul, cu puţin timp înainte de a fi depistat de poliţişti, a tăiat în mod ilegal şi a sustras din pădurea Ocolului Silvic Filiaşi 10 arbori din specia „cer”, cu diametrele cuprinse între 30 şi 44 cm. Pe numele celui în cauză a fost întocmit dosar penal pentru tăiere ilegală şi sustragere material lemnos, în conformitate cu prevederile  Legii nr. 46/2008, valoarea prejudiciului urmând a fi stabilită de către reprezentanţii Ocolului Silvic Filiaşi.