Calangiu vrea camere video în birourile Primăriei Craiova – Primul proiect, primul scandal

0
806

Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, şi-a dat demisia, ieri, după ce s-a certat la cuţite cu viceprimarul Cristina Calangiu pe o cerere de ofertă privind documentaţia adăpostului canin. Într-o criză de isterie, Calangiu l-a acuzat pe arhitect că aranjează cu ofertanţii, pe ascuns şi în virtutea unei practici mai vechi.

Primăria Craiova a trebuit să aleagă, ieri, firma care va întocmi documentaţia după care se va construi adăpostul canin cu 5.000 de locuri. Cum primarul Lia Olguţa Vasilescu a lipsit din instituţie, viceprimarul Cristina Calangiu a primit delegare să se ocupe şi de acest aspect. În jurul prânzului, viceprimarul a organizat o conferinţă de presă, dar nu pentru a anunţa firma câştigătoare, ci pentru a prezenta concluziile unui scandal-monstru care tocmai ce se stinsese între ea şi arhitectul-şef, Mircea Diaconescu.

Cu nervii întinşi la maximum, viceprimarul Calangiu a sărit peste introducere şi a intrat direct în subiect. “Cu domnul arhitect am avut o discuţie în legătură cu semaforizarea de la Ford. Ani de zile nu s-a făcut nimic şi, până la urmă, s-a putut face într-o zi. Acesta e respectul pe care Primăria Craiova îl acorda investitorilor”, a spus Calangiu, adăugând că asta nu e tot în ceea ce-l priveşte pe arhitectul-şef al Primăriei Craiova.

Calangiu şi spionii

După ce s-a mai calmat, viceprimarul Calangiu a relatat cum, în cursul dimineţii, în urma unei informaţii pe care a primit-o, l-ar fi surprins pe Mircea Diaconescu cum discuta cu unul dintre ofertanţii, chiar în biroul său, pe marginea documentaţiei. “Întâmplător am fost avertizat că domnul arhitect poartă o discuţie cu unul dintre ofertanţi, care avea şi preţul cel mai mare. Într-adevăr, dânsul discuta pe privat, în cabinetul său, cu cineva care depusese o ofertă pentru SF înainte ca noi să facem comunicările. Am avut o discuţie cu dânsul şi a spus că îşi dă demisia”, a povestit Cristina Calangiu.

La scurt timp, Mircea Diaconescu şi-a dat demisia, iar viceprimarul i-a admis-o “cu tot dragul”. “Părerea mea e că a existat o manieră de lucru aici şi acesta a fost motivul pentru care i-am admis demisia, cu tot dragul. Sunt convinsă că se va găsi un alt arhitect care îi va ajuta pe oameni şi care va face ca lucrurile să meargă bine”.

Funcţionarii, puşi sub urmărire

Întrebată dacă arhitectul-şef ar fi putut influenţa cumva rezultatul, Calangiu a evitat răspunsul, spunând că nu e în măsură să-l judece pe arhitect, dar că e foarte posibil ca Diaconescu să fi tratat cu ofertantul introducerea unor criterii avantajoase pentru acesta, cum ar fi punctajele pentru experienţă, dat fiind faptul că firma cu pricina era cea care a construit şi adăpostul de la Piteşti. “Vreau să desfiinţez o practică ce există aici. Nu e posibil să vină cu ofertele şi să intre cu ele în diferite birouri. Toate ofertele se trimit la serviciul de achiziţii. Nu au ce să caute în interior. Comunicările se fac pe fax, pe mail, nu se reglează cu persoanele din Primăria Craiova”, a spus viceprimarul. Insinuând că aceste lucruri s-ar petrece, de regulă, în Primăria Craiova, Calangiu a promis că se va ocupa personal cu montarea de camere video în biroul de achiziţii, prin intermediul cărora să prevină incidente de genul acesta.

Mircea Diaconescu

Diaconescu nu îşi mai găseşte ritmul

Arhitectul-şef al Primăriei Craiova, Mircea Diaconescu, a apărut pe hol, întâmplător, la scurt timp după conferinţa de presă a viceprimarului şi a negat toate acuzaţiile care i s-au adus. Acesta s-a arătat mirat că vestea demisiei sale a ajuns să fie publică de îndată ce a anunţat-o, apoi a spus că a ales să plece din Primăria Craiova din motive de sănătate. “Anul trecut am avut o operaţie foarte grea, pe tiroidă, pe care am făcut-o la Viena. Starea mea de sănătate îmi impune un alt ritm de viaţă”. Diaconescu a recunoscut totuşi că a avut în cursul zilei o discuţie în contradictoriu cu Cristina Calangiu şi că, în general, colaborarea cu noua administraţie cam scârţâie. “Ne mai dresăm ideile, ne mai cunoaştem, ne reglăm din mers”. Pe un ton tranşant însă, acesta a spus că nu a încercat să se apropie de nici un ofertant.

Cabinetul secretelor

În varianta lui Mircea Diaconescu, discuţiile surprinse de viceprimarul Calangiu s-ar fi petrecut nu în biroul său, ci în cabinetul lui Gheorghe Nedelescu, care se află pe acelaşi palier, acesta urmând să se ocupe de problema câinilor comunitari din postura de administrator public al oraşului. “Studiul de fezabilitate este foarte important şi încercam să îl urgentez. Am purtat discuţia cu ofertantul de la Piteşti, într-adevăr, în cabinetul domnului Nedelescu, şi am vorbit despre urgentarea termenelor de realizare pentru că este vorba de un proiect foarte important”. În plus, arhitectul-şef a spus că nu avea cum să influenţeze deznodământul achiziţiei, întrucât nu face parte din comisia de soluţionare a cererii de oferte. “Eu nu fac parte din comisie, sunt cooptat ca expert tehnic. Nimeni nu poate schimba criteriile ulterior, cu atât mai puţin eu care nu am nici o calitate”.

Câinii Craiovei, plimbaţi şi pe la Rojişte

În paralel cu scandalul, a fost tranşată şi cererea de oferte. Trei firme, dintre care două din Craiova şi una din Bucureşti, s-au arătat interesate să întocmească documentaţia pentru construcţia adăpostului canin de la Craiova. Potrivit autorităţilor, a fost preferată societatea SC Proiect Construct SRL din Craiova, care a avut cea mai mică ofertă de preţ, 37.500 de lei, faţă de 55.000 de lei, cu cât a venit cel mai scump ofertant. Următoarea etapă este întocmirea proiectului tehnic, care va cuprinde indicatorii tehnico-economici ai lucrării, şi abia după aceea se va scoate la licitaţie execuţia. Mircea Diaconescu a mărturisit, în schimb, că Primăria Craiova, deşi a derulat toate procedurile în acest sens, nu e prea încântată de proiect şi că testează şi alte variante. “Eu am fost trimis sâmbătă să văd o fostă fermă de păsări de la Rojişte. Am fost acolo şi le-am spus foarte clar că nu e o idee bună să se facă acolo”, a spus Diaconescu, adăugând şi că refuză totuşi să creadă că opinia sa a fost picătura care a umplut paharul.