Asociaţia Culturală Branart a lansat, ieri, proiectul „Toţi suntem cetăţenii Europei”, implementat în perioada 1 mai – 30 octombrie 2011, în parteneriat cu
Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”. Finanţat de Comisia Europeană, prin Programul „Tineret în acţiune”, proiectul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 14-17 ani, provenind din Craiova şi din mediul rural, în rândul cărora vor fi promovate informaţii referitoare la drepturile şi obligaţiile pe care le implică statutul de cetăţean european şi la valorilor Uniunii Europene. În acest fel, elevii învăţa să dea mai multă importanţă spiritului de solidaritate şi toleranţei, dar mai ales participării active la viaţa comunităţii.
Mai multe unităţi şcolare din judeţul Dolj, printre care cele din localităţile Teasc, Pieleşti şi Malu Mare, vor primi vizita echipei din proiect, care va împărţi pliante informaţionale, va organiza dezbaterii şi va pune în scenă, antrenând şi ceilalţi elevi, o piesă de teatru pe tema discriminării, în stilul inedit „teatru-forum”. Aceştia vor improviza replici, iar la finalul piesei vor înţelege mai bine ce înseamnă să fii în pielea persoanelor expuse discriminării din partea celor din jur, lucrând astfel la depăşirea propriilor prejudecăţi. „În proiect, participă elevi de la licee din Craiova, dar vor fi implicate şi şcoli din mediul rural, din localităţile Teasc, Pieleşti şi Malu Mare. Prin activităţile desfăşurate, promovăm valorile cetăţeniei europene – toleranţa şi solidaritatea, libertate, egalitate şi de aceea am ales ca temă pentru întâlnirea de azi discriminarea – o reală problemă a comunităţii, pe care o vom prezenta sub forma unei piese de teatru-forum. Spectacolul are un final negativ şi implică spectatorii, astfel că de fiecare dată când se va rejuca, pe lângă echipa de bază, vor participa alţi şi alţi actori, mergând pe mâna spontaneităţii şi a improvizaţiei.”, a declarat Ana-Maria Drăgoi, coordonator proiect.
Participarea la proiect – un punct în plus la CV
Echipa de implementare a proiectului este formată din elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu” şi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, care la sfârşitul proiectului primesc un certificat numit „Youth Pass”. Acesta atestă implicarea activă în proiect şi dă un punct în plus la CV-ul personal, elevilor care se gândesc încă de pe acum la carieră. „Ne-am implicat în proiect pentru că este o experienţă de care nu avem parte în fiecare zi la şcoală şi din care putem învăţa noi şi, de ce nu şi pe alţii, ce înseamnă să fii cetăţean european. În plus, implicarea noastră în acest proiect ne va aduce un certificat de participare, pe care-l putem ataşa CV-ului personal”, a spus Cristiana Ivănescu, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi membră în echipa de implementare a proiectului „Toţi suntem cetăţeni ai Europei”.