Reforma lui Igaş ajunge la gunoi! După ce, anul trecut, şefii Inspectoratelor de Poliţie Judeţene au fost nevoiţi să–şi stoarcă creierii ca să arondeze comunele, cum au putut mai bine, la Secţiile de Poliţie Rurale, desfiinţând, la ordin, Posturile de Poliţie comunale, acum ordinele sunt altele: de la 1 septembrie se reînfiinţează Posturile de Poliţie. Oficial, este vorba despre eficientizarea activităţii în mediul rural. În realitate, însă, s-a ştiut de la început că este o măsură foarte proastă, care va duce la creşterea infracţionalităţii în mediul rural. Astfel, localnicii din majoritatea comunelor doljene pot răsufla uşoraţi: în mai puţin de o lună, cele 104 Posturi de Poliţie comunale vor funcţiona normal.
La începutul anului trecut vorbeam de reforma Poliţiei, demarată de probă, în Dolj şi alte trei judeţe din ţară. Nu s-a ţinut cont de particularităţile fiecărui judeţ, de starea infracţională şi de realitatea din teren. A contat doar că fostul ministru, Traian Igaş, a bătut din picior. Aşa că s-a reorganizat Poliţia. Spuneam şi la vremea respectivă că nu este o idee bună să laşi localităţile din mediul rural la mâna hoţilor, pentru că un singur poliţist nu poate face mare lucru. Aşa că acum, după ce s-au desfiinţat 104 Posturi de Poliţie comunale din Dolj şi s-au înfiinţat 15 Secţii de Poliţie Rurală, se „resuscitează” Posturile. Mai exact, de la 1 septembrie a.c., în tot judeţul, Posturile de Poliţie comunale vor începe să funcţioneze la fel ca înainte, cu cel puţin trei lucrători, majoritatea urmând să aibă şi o maşină. Se menţin, însă, şi Secţiile de Poliţie Rurală, mai ales că şefii şi unii dintre ofiţerii care au ales să lucreze acolo au plecat de pe locuri ce s-au ocupat între timp.
Potrivit comisarului-şef Nicuşor Badea, care este ca comanda IPJ Dolj, noile prevederi vizează eficientizarea activităţii în mediul rural, deşi Ioan Rus, actualul ministru al Internelor, a anunţat, luna trecută, că infracţionalitatea este în creştere ca urmare a reorganizării dispuse de fosta conducere, după auditul efectuat la nivelul MAI.
Rămân şi cele 15 Secţii de Poliţie Rurale
„Această reorganizare vizează eficientizarea activităţii poliţiei în mediul rural. Mai exact, vor funcţiona în continuare cele 15 Secţii de Poliţie Rurală, la fiecare urmând să rămână un şef, împreună cu 7 sau 8 poliţişti, în medie, în cadrul unui compartiment de cercetare judiciară. Restul oamenilor, cei care erau pe ordine publică, vor fi redistribuiţi la Posturile comunale. Aici se vor ocupa atât cu cercetarea şi soluţionarea faptelor penale cât şi cu activităţi de patrulare, la fel ca înainte. Aproape la toate Posturile de Poliţie va ajunge şi câte o maşină, iar în ceea ce priveşte numărul de poliţişti, ce vă pot spune exact este că nu vom avea nici un Post cu mai puţin de trei lucrători. Avem în vedere numărul locuitorilor fiecărei comune, situaţia operativă şi, în principiu, vor fi cam câţi poliţişti au fost şi înainte de înfiinţarea Secţiilor Rurale”, ne-a explicat comisar-şef Nicuşor Badea.
Astfel, Poliţiile orăşeneşti şi municipale rămân neschimbate – ele au fost oarecum ocolite de „igaşizare” -, rămân şi Secţiile Rurale înfiinţate anul trecut, respectiv Craiova, Breasta, Bucovăţ, Coşoveni, Pieleşti, Giubega, Pleniţa, Rast, Cetate, Poiana Mare, Bechet, Daneţi, Segarcea, Bârca şi Filiaşi şi, în plus, în fiecare comună, oamenii vor găsi mai mulţi poliţişti la Post. Acum, şi pentru aceştia trebuie găsiţi bani ca să poată închiria o locuinţă, chiar dacă încă mai este în vigoare prevederea conform căreia poliţiştii îşi pot desfăşura activitatea şi în comuna în care locuiesc. Comisarul-şef Nicuşor Badea a mai spus că se poartă discuţii cu agenţii care urmează să ajungă în comune şi că e greu să-i mulţumeşti pe toţi, însă se vor găsi soluţii pentru ca banii de chirii să fie alocaţi de la buget. Din fericire, sediile încă există, chiar dacă starea lor nu este prea bună în cele mai multe localităţi, pentru că în fiecare comună rămăsese câte un poliţist, să facă şi el ce poate.