PDL merge tot pe mâna lui Boc

0
386
Emil Boc

Emil Boc a câştigat un nou mandat în fruntea PDL în urma Convenţiei Naţionale de sâmbătă, obţinând votul a 868 de delegaţi. Marele înfrânt al zilei este Vasile Blaga, care a primit cu 369 de voturi mai puţin, respectiv 499. „Nu plec din partid”, a spus Blaga, dar a refuzat orice candidatură pentru vreun post în Biroul Permanent Naţional.  Deşi a luat doar 24 de voturi, Theodor Paleologu a fost felicitat de toată sala. Ieri, în cea de-a doua zi a Convenţiei, au apărut surprizele: PLD-iştii veniţi în PD cu Theodor Stolojan, în 2007, au fost „tăiaţi” de pe listele de candidaţi indiferent pe cine au susţinut la preşedinţia partidului. Ca să nu existe vreo încurcătură, delegaţii au primit bileţele cu cei pe care trebuiau să-i voteze la funcţiile de prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte.

„Îi mulţumesc lui Vasile Blaga pentru eleganţa competiţiei, lui Theodor Paleologu pentru că a făcut o dezbatere democratică posibilă. Avem nevoie de Vasile Blaga în conducerea PDL. Avem nevoie de Theodor Paleologu în conducerea PDL”, a declarat Emil Boc în discursul său. „Astăzi i-am încredinţat lui Emil conducerea PDL şi nu îl invidiez. Urmează o perioadă dificilă. Vreau să îi garantez că nici unul din cei care m-au votat azi nu vom pleca din partid. În acelaşi timp, îl rog pe Emil să se gândească bine, pentru că noi am spus multe lucruri adevărate şi trebuie, mâine (n.r. – duminică), să-i dăm o echipă puternică, unită”, a fost răspunsul lui Blaga.

Va fi înlocuit Boc din fruntea Guvernului?

Abia reconfirmat în funcţia de lider al PDL, Emil Boc s-ar putea vedea schimbat de la şefia Guvernului în perioada următoare, după cum au declarat, sâmbătă seară, surse din partid. Potrivit surselor citate, unii dintre susţinătorii lui Emil Boc în cursa pentru şefia PDL consideră că ar fi bine pentru partid ca Boc să rămână preşedinte, fără a fi şi premier. Alţii consideră că există riscul ca un nou Guvern să nu treacă de votul Parlamentului, dacă Emil Boc ar renunţa la funcţia de premier. Elena Udrea a infirmat însă, ieri, aceste informaţii: „Nu există acum nici o discuţie despre schimbarea premierului. Vom face o analiză în perioada următoare, să vedem cum este mai bine pentru partid, dar nu văd sensul acum (n.r. – înlocuirii lui Boc)”.

Mare parte din susţinătorii lui Blaga s-au retras

Emil Boc, Vasile Blaga şi susţinătorii lor au discutat, sâmbătă noapte, despre funcţiile din Biroul Permanent Naţional, stabilind ca şi echipa lui Blaga să primească locuri în conducere în funcţie de procentul obţinut de acesta în cursa pentru şefia partidului. Înainte de întâlnirea cu Boc, susţinătorii lui Vasile Blaga au avut o discuţie în care unii au propus ca toţi să-şi retragă candidaturile pentru orice funcţie de conducere, dar concluzia a fost că acest lucru nu i-ar avantaja, pentru că lumea i-ar uita în doi ani de zile. Dintre susţinătorii lui Blaga, Cristian Boureanu şi Constantin Ostaficiuc şi-au retras candidaturile de la funcţia de prim-vicepreşedinte, dar şi de la alte funcţii, în timp ce Sorin Frunzăverde a rămas în cursa pentru un post de prim-vicepreşedinte. De asemenea, Cezar Preda nu a mai candidat la postul de secretar general şi nici la altă funcţie din partid. După ce a fost înfrânt de Boc, Vasile Blaga a refuzat să intre în competiţie pentru un alt post din BPN, deşi avea acest drept.

„Vă pot spune atât: dacă vă opriţi, pierdeţi”

Traian Băsescu nu s-a putut abţine nici în ziua Convenţiei să arate că-l susţine pe Emil Boc pentru încă un mandat în fruntea PDL. La finalul discursului, şeful statului a strâns mâna liderilor democrat-liberali. I-a strâns-o şi pe cea a lui Vasile Blaga, dar fără măcar să-i arunce o privire.

Întregul discurs al preşedintelui a părut a fi o serie de „învăţături” pentru democrat-liberali: „Ştiu că sunt opinii în partid pentru o reducere a vitezei reformelor şi pentru o încercare de recuperare a unui electorat pe care vi se pare că nu-l mai aveţi. Vă pot spune atât: dacă vă opriţi, pierdeţi. Nu aveţi decît o soluţie: continuaţi. România are nevoie de ce aţi început să faceţi, dar mai mult decât orice are nevoie să terminaţi ce aţi început. Statul român nu mai e acelaşi cu cel care era când aţi intrat la guvernare. A vă opri acum este cea mai are eroare. De aceea, în calitate de şef al statului, vă cer să continuaţi procesul de transformare a României. A continua înseamnă să aveţi tăria să priviţi la sondaje şi să spuneţi: „Mergem înainte”. Românii au început să înţeleagă ce aţi făcut”.

Lista PD-L

Prin sală au circulat liste cu cine trebuia votat

Numele celor patru prim-vicepreşedinţi şi ale celor 15 vicepreşedinţi au fost stabilite înainte de a fi votate. Fiecărui delegat i-a fost împărţită câte o listă cu numele celor pe care trebuie să-i aleagă. Pe listă apar Gheorghe Ştefan, Elena Udrea, Romeo Raicu, Mircea Banias, Gheorghe Albu, Mihaela Popa, Mircea Hava, Ion Ariton, Anca Boagiu, Traian Igaş, Monica Macovei, Mihai Stănişoară, George Scripcaru. Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a spus că listele care circulă printre delegaţi ar putea fi decizii ale unor organizaţii, dar că pedeliştii sunt liberi să aleagă pe cine vor. Şi, indiferent cum, au ales: Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Sorin Frunzăverde şi Teodor Baconschi prim-vicepreşedinţi, Ioan Oltean secretar general,  George Scripcaru, Elena Udrea, Mircea Hava, Traian Igaş, Gheorghe Ştefan , Anca Boagiu, Dorin Florea, Sever Voinescu, Mihai Stănişoară, Monica Macovei , Mihaela Popa, Florin Popescu, Victor Tarhon, Teodor Paleologu, Romeo Raicu, vicepreşedinţi.

Surprize, surprize pentru foştii PLD-işti

Alegerile din PDL au fost pline de surprize în cea de-a doua zi a Convenţie, când foştii PLD-işti veniţi în PD împreună cu Theodor Stolojan, acum patru ani, au dispărut din conducerea formaţiunii indiferent de tabăra pe care au susţinut-o. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi-a retras candidatura la scaunul de vicepreşedinte al formaţiunii la presiunea oamenilor premierului Boc. Raluca Turcan, vicepreşedintă în funcţie, a avut surpriza să nu se regăsească pe lista cu care intrau susţinătorii lui Boc la urne.

„Li s-a promis şi nu li se dă”

Mai mulţi democrat-liberali care l-au susţinut pe Emil Boc pentru a obţine un nou mandat sunt nemulţumiţi de faptul că nu vor primi funcţii de conducere în partid, deşi li s-au făcut promisiuni în acest sens, au declarat, ieri, surse din partid. Potrivit surselor citate, sunt certuri în PDL deoarece oameni ca Daniel Funeriu, Ion Ariton, Mircea Toader sau Toader Paleologu nu se regăseau pe listele de vicepreşedinţi distribuite delegaţilor. „Sunt certuri teribile, deoarece sunt mulţi ca Daniel Funeriu, Ion Ariton, Mircea Toader, Toader Paleologu, cărora li s-a promis şi nu li se dă”, a precizat un lider al partidului. În cele din urmă, aşa cum am menţionat mai sus, s-au făcut eforturi şi în cele din urmă a fost calmat Teodor Paleologu care a fost confirmat într-una din cele 15 funcţii de vicepreşedinte.