Primăria Craiova porneşte în control la asociaţii – Cele 30 de asociaţii aveau probleme şi în contabilitate

0
357

Pentru că majoritatea asociaţiilor de proprietari care au fost debranşate de la consumul de apă caldă aveau probleme cu evidenţele contabile, autorităţile locale au cerut, ieri, controale aspre la toate administraţiile de blocuri.

Autorităţile locale au ajuns la concluzia că o parte din vină, în cazul asociaţiilor cu datorii istorice, o au şi administratorii. Fiind oamenii care au pe mână banii locatarilor, mulţi dintre ei cad în păcatul de a nu mai deconta, mai departe, fondurile către furnizorii de utilităţi. Ce se întâmplă cu sumele pe care, cu chiu cu vai, reuşesc să le achite craiovenii, mulţi dintre ei fiind familii modeste, nu se poate şti cu precizie, însă cert este că locatarii continuă să figureze ca debitori ani la rând, acumulând şi penalităţi. “Acest scenariu ne era bine cunoscut, nu trebuie să ni-l mai spună nimeni. Tocmai de aceea am decis să ne intensificăm şi noi activitatea de control pentru că, de obicei, acolo unde sunt datorii mari, câteva procente le sunt datorate şi domnilor administratori”, a declarat Alina Mateescu, şef  Serviciu Coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

Autorităţile iau la puricat lista neagră

Potrivit acesteia, dintre asociaţiile de proprietari din Bănie care au fost debranşate de la consumul de apă caldă din cauza datoriilor foarte mari, majoritatea fuseseră deja controlate de autorităţile locale cu câteva săptămâni înainte. “Sunt multe asociaţii de proprietari din cele 32 care sunt acum în discuţie pe care şi noi le-am verificat în urmă cu ceva timp. La majoritatea am găsit nereguli, iar o parte dintre administratori au deja dosare la Serviciul de Investigare a Fraudelor”, a mai spus Alina Mateescu. Din cele peste 400 de asociaţii de proprietari câte sunt  în acest moment în Craiova, ca urmare a spargerii celor mari, municipalitatea a reuşit deja să treacă prin câteva zeci şi în cam în fiecare au fost găsite deficienţe. “Admistratori buni sunt mai rari, dar, din fericire, mai există câte unul care respectă legea şi nu urmăreşte cu orice preţ să fure din banii locatarilor”, a mai spus Mateescu.

Deficienţe pe bandă rulantă

Printre asociaţiile-probleme au fost nominalizate cele mai multe se află în cartierele “1 Mai”, “Craioviţa Nouă” şi “Rovine”, acestea regăsindu-se şi pe lista neagră a datornicilor. E vorba de asociaţiile nr. 1, 9, 10, 14 din Rovine, asociaţia de proprietari nr. 9 şi 14 din “1 Mai”, precum şi asociaţia de proprietari nr. 21 din cartierul “Craioviţa Nouă”. Potrivit autorităţilor, în acestea au fost descoperite abateri grave, cum ar fi faptul că încasau bani de la locatari în contul facturilor pentru utilităţi, dar uitam să-i mai descarce pe cosumatori. Aşa cum era şi firesc, datoria familiilor creştea, iar conturile asociaţiei erau mai tot timpul goale. Ca să nu li se dea de urmă, administratorii doseau totul într-o contabilitate dublă sau, în alte cazuri, chiar nu-şi dădeau interesul de a mai întocmi registrele de casă, aşa cum îi obligă legea. O altă şmecherie descoperită consta în faptul că se alocau bani pentru reparaţii, însă acestea se făceau de mântuială, la preţuri cu mult mai mici decât cele trecute în acte.